/ - FOTO: EPA
13/03/2023 u 17:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Štrajk medicinskog osoblja u Britaniji: Mladim ljekarima plate kao konobarima

Hiljade mlađih ljekara u Britaniji krenule su u ponedjeljak u trodnevni štrajk jer neki zarađuju manje po satu od barmena

Ovo je najnoviji štrajk u koji je uključeno osoblje britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS), nakon što su medicinske sestre, bolničari i drugi radnici već zatražili povećanje plata koje bolje odražava dvocifren nivo inflacije, prenosi Telegram.

NHS će dati prioritet hitnoj njezi tokom štrajka jer bi mogli biti ugroženi rutinski pregledi, operacije pa čak i neki hitni tretmani liječenja raka, rekao je medicinski direktor NHS-a Engleske Stiven Povis.

-Blisko sarađujemo u NHS-u kako bismo bili sigurni da neće biti pogođene usluge hitne pomoći. Ali biće to teška tri dana i biće prilično izazovno- rekao je.

Mlađi ljekari u Britaniji su kvalifikovani ljekari, često s nekoliko godina iskustva, koji rade pod vođstvom starijih ljekara i predstavljaju gotovo polovinu medicinske radne snage u zemlji. Njihov sindikat, British Medical Association (BMA), kaže da početna plata za mlađe ljekare zna da bude tek 14,09 funti (oko 16 eura) po satu, što je jedan peni manje od najviše plate barmena u britanskom lancu kafića Pret A Manger.

Premijer Riši Sunak pod pritiskom je da pomogne da zaustavi štrajkove zdravstvenih radnika, što takođe ugrožava jedan od njegovih glavnih prioriteta smanjenja dugih lista čekanja na liječenje.

Ministar zdravstva Stiv Barklej u petak je pozvao sindikat BMA na službene pregovore o platama. Širi talas štrajkova u Britaniji, sa stotinama hiljada radnika u javnom sektoru, odvija se u vrijeme pritiska na javne finansije i dok se Sunakova vlada priprema da predstavi proračun u srijedu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. jun 2023 01:31