/ ilustracija - foto: lazar ružić
01/10/2023 u 09:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stranka bivšeg premijera Fica pobijedila na izborima u Slovačkoj

Sa 98 posto glasačkih okruga koji su prijavili subotnje izbore, Ficova stranka SMER-SSD je vodila sa 23,37 posto glasova

Slovački ljevičar i bivši premijer Robert Fico pobijedio je na parlamentarnim izborima nakon što je vodio kampanju za okončanje vojne pomoći Ukrajini, ali će morati da pridobije druge stranke da formira sljedeću vladu, pokazali su jutros skoro potpuni rezultati, javlja Klix.

Sa 98 posto glasačkih okruga koji su prijavili subotnje izbore, Ficova stranka SMER-SSD je vodila sa 23,37 posto glasova. Slijedi liberalna Progresivna Slovačka (PS) sa 16,86 posto, a treća stranka HLAS (Glas), mogla bi imati presudnu ulogu za formiranje sljedeće vlade, sa 15,03 posto.

Bivši Ficov kolega i ljevičarski lider HLAS-a Peter Pelegrini ostavio je otvorenu mogućnost za buduće koalicije.

Vlada predvođena Ficom i strankom SMER-SSD dovela bi do toga da se članica NATO-a Slovačka pridruži Mađarskoj u osporavanju konsenzusa Evropske unije o podršci Ukrajini.

Ficova stranka je više nacionalistička i socijalno konzervativna, kritikujući socijalni liberalizam, za koji kaže da je nametnut iz Brisela. Progresivna Slovačka je liberalna u pogledu zelenih politika, LGBT prava, dubljih evropskih integracija i ljudskih prava.

"Želimo da sve procijenimo, tako da ćemo sačekati konačno prebrojavanje," rekao je Robert Kalinak, kandidat SMER-SSD i dugogodišnji Ficov saveznik, dodajući da će stranka kasnije u nedjelju prokomentarisati potpune rezultate.

Fico bi se mogao uskladiti sa HLAS-om, koji se odvojio od SMER-SSD-a 2020., i nacionalističkom Slovačkom nacionalnom strankom koja je osvojila 5,68 posto.

"Raspodjela mjesta potvrđuje HLAS kao stranku bez koje se ne može sastaviti nijedna normalno funkcionalna vladina koalicija", rekao je Pelegrini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. decembar 2023 18:31