/ - RONNIE-SCHMUTZ-SUATC8TPRMQ-UNSPLASH
13/02/2022 u 10:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Швајцарци данас одлучују на референдуму о забрани медицинског тестирања на животињама

Активисти за заштиту људских права, који желе да окончају све експерименте који се врше на мишевима, пацовима и другим животињама, прикупили су довољну подршку да организују референдум

Грађани Швајцарске данас одлучују на референдуму да ли ће постати прва земља која ће забранити медицинско тестирање на животињама, као и о пооштравању контроле рекламирања цигарета.

Активисти за заштиту људских права, који желе да окончају све експерименте који се врше на мишевима, пацовима и другим животињама, прикупили су довољну подршку да организују референдум, преноси агенција Ројтерс.

Они наводе да је више од 550.000 животиња угинуло у лабораторијским тестовима 2020. године у Швајцарској, према владиним статистикама.

Резултат референдума ће бити обавезујући.

Како наводи британска агенција, не очекује се да ће референдум проћи, на олакшање фармацеутског сектора, који је упозорио да би тај потез зауставио развој нових љекова и приморао компаније да преселе истраживаче у иностранство.

Најновије истраживање јавног мњења показало је да се 68 одсто испитаника противи предложеној забрани, што сугерише да је мало вјероватно да ће бити одобрена.

Кампања против дувана, којој је потребна подршка већине кантона и бирача да би прошла, жели да прошири тренутне границе оглашавања на рекламе где год млади могу да их виде.

Како се наводи, то би укључивало забрану рекламирања у новинама, биоскопима, интернету, на спортским и другим догађајима.

У Швајцарској се данас одлучује и о владином предлогу за укидање пореза од један одсто на власнички капитал компаније, мера за коју се каже да би смањила трошкове улагања и подржала економски раст.

Противници са друге стране указују да би укидање пореза, којим се прикупља око 250 милиона швајцарских франака (270 милиона долара) годишње, користило углавном великим компанијама, а појединачни порезни обвезници би требали да надокнаде мањак.

Финансијска подршка швајцарским медијима последње је питање које ће бирачи разматрати данас, а влада жели да спречи затварање више локалних новина и радијских станица додјељивањем пакета помоћи од 151 милион франака, наводи Ројтерс.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 08:59