Обавезне ковид пропуснице / - РТРС
28/11/2021 u 13:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Швајцарци на референдуму доносе одлуку о ковид пропусницама

Стопе новзаражених су примјетно скочиле у Швајцарској последњих недјеља

Швајцарци данас на референдуму гласају о новом закону према којим би била уведена употреба посебних ковид пропусница за улазак на мјеста јавних окупљања.

Пропусница би значила да само вакцинисани, они који су се опоравили од ковида-19 или су тестирани негативно могу да присуствују јавним догаđајима.

Гласање о тзв. Закону ковид-19, према коме је такође ослобођено више милијарди швајцарских франака помоћи за запослене и компаније погођене пандемијом одржава се у вријеме када се Швајцарска као и многе друге земље у Европи суочава с великим скоком броја новозаражених коронавирусом.

Швајцарска влада, за разлику од других у Европи, није на то одговорила новим рестрикцијама.

Аналитичари кажу да влада не жели да подстакне додатна противљења својој антиковид политици прије данашњег теста на референдуму. Ако Швајцарци подрже закон, влада би могла да појача антиковид мјере.

Анкете указују да ће, како су навели, солидна већина Швајцараца, одобрити закон, који је углавном већ на снази а уколико буде одбачен биле би прекинуте садашње рестрикције али такође и исплате помоћи.

Међутим, последњих недјеља противници закона прикупили су велик новац за своју кампању и привукли подршку из иностранства.

Швајцарске власти су уторак упозориле на растући „пети талас“ заразе коронавирусом у земљи, гдје су стопе вакцинације отприлике сличне као и код сусједа Аустрије и Њемачке, с вакцинисаним око двије трећине становништва. Стопе новзаражених су примјетно скочиле у Швајцарској последњих недјеља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 02:48