/ foto youtube
22/09/2021 u 10:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Швајцарска најскупља за живот у Европи, Турска најјефтинија

Дестатис је објавио истраживање у којем успоређује цијене у 36 европских држава

Швајцарска је, према истраживању њемачког Завода за статистику, Дестатиса, најскупља за живот у Европи, а Турска најјефтинија. Дестатис је објавио истраживање у којем успоређује цијене у 36 европских држава, а као параметар су узете цијене из јула ове године, преноси Biznisinfo.

- Било ради посла, студија или одмора, међународно поређење нивоа цијена за приватну потрошњу помаже при планирању вашег буџета за боравак у иностранству- рекли су из Дестатиса.

Трошкови живота су у јулу били најскупљи у Швицарској.

- Тамо је ниво цијена био 51 одсто виши него у Нјемачкој. Насупрот томе, трошкови живота у Турској били су двије трећине, 64 одсто, нижи него у Нјемачкој и најнижи од свих земаља- наводи се у саопштењу.

Када је ријеч о Хрватској, у њој је живот 36 одсто јефтинији него у Њемачкој. Осим у Швицарској, трошкови живота били су већи и у већини њемачких сусједних земаља.

У Данској су потрошачи морали платити 28 одсто више за куповину репрезентативне корпе производа, у Луксембургу 25 одсто, у Холандији седам одсто, у Белгији и Аустрији по пет одсто, а у Француској четири одсто више него у Њемачкој.

Поређење с другим европским земљама показује огромне разлике у трошковима живота, који су на Исланду и у Норвешкој били 40 одсто односно 30 одсто већи него у Њемачкој.

Насупрот томе, живот је у Пољској 46 одсто јефтинији, а у Чешкој 28 одсто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:44