zgrada banka svajcarska banka / - FOTO: UNSPLASH
23/03/2023 u 16:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Švajcarska narodna banka ključnu kamatnu stopu podigla 0,5 odsto

Inflacija u Švajcarskoj u februaru je iznosila 3,4 odsto na godišnjem nivou, objavio je švajcarski statistički ured, što je 0,1 postotni bod više nego u januaru i 0,6 postotnih bodova više nego u decembru

Švajcarska narodna banka povećala je danas ključnu kamatnu stopu 0,5 postotnih bodova na 1,5 odsto.

Kako prenosi francuska novinska agencija AFP, banka je objavila da je to odgovor na ponovne inflatorne pritiske. Pritom nijesu isključili dodatna povećanja u narednim mjesecima, prenosi SEEbiz.

- Ne može se isključiti da će nova povećanja ključne kamatne stope biti potrebna u srednjem roku kako bi se osigurala stabilnost cijena- napisala je banka.

Inflacija u Švajcarskoj u februaru je iznosila 3,4 odsto na godišnjem nivou, objavio je švajcarski statistički ured, što je 0,1 postotni bod više nego u januaru i 0,6 postotnih bodova više nego u decembru.

Švajcarska centralna banka posljednji je put povisila kamatu prošle godine u decembru, 0,5 postotnih bodova na jedan odsto. Prošle godine to je bilo treće uzastopno povećanje.

Centralna banka Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Federalne rezerve (Fed) takođe je u srijedu podigla ključnu kamatnu stopu 0,25 postotnih bodova na nivo između 4,75 i pet odsto.

Odluku o eventualnoj promjeni ključne kamatne stope danas će objaviti i britanska i norveška centralna banka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 18:37