Švajcarska sigurna za Ruse / - SKRINšAT
10/03/2023 u 19:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Švajcarska ostaje neutralna: Vlada brani da njeno oružje ide u Ukrajinu

Savezno vijeće posvećeno je vrijednostima švajcarske neutralnosti i nastaviće da radi na tome da se osigura realizacija prednosti neutralnosti- navodi se u saopštenju

Vlada Švajcarske objavila je da neće promijeniti svoju dugogodišnju politiku zabrane izvoza svog oružja u treću zemlju, uprkos sve većem pritisku evropskih zemalja da se ono izveze u Ukrajinu.

Pozivi Švajcarskoj da prekine stoljetnu tradiciju neutralne države rastu i iznutra i spolja od početka ruske invazije na Ukrajinu, a dva parlamentarna odbora u januaru su preporučila ublažavanje tih pravila, ali je Vlada to odbila, prenose agencije.

-Savezno vijeće posvećeno je vrijednostima švajcarske neutralnosti i nastaviće da radi na tome da se osigura realizacija prednosti neutralnosti- navodi se u saopštenju i dodaje da će nastaviti da prate rasprave i da će se ponovo oglasiti, „ako bude potrebno“.

Zemlje koje kupuju švajcarsko oružje moraju zatražiti dozvolu za njegov reizvoz. Vlada Švajcarske je od početka rata primila zahteve Njemačke, Danske i Španije za izvoz švajcarske vojne opreme u Ukrajinu, ali su svi odbijeni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:31