/ - EPA
29/06/2023 u 18:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Švajcarska stavila veto na izvoz oko 100 tenkova u Ukrajinu

Ti tenkovi nikada nisu bili u upotrebi u Švajcarskoj, čak nisu ni bili namijenjeni njenoj vojsci, niti se nalaze u toj zemlji

Švajcarska je stavila veto na plan za izvoz skoro 100 starih borbenih tenkova Leopard u Ukrajinu, pozivajući se na zakon o neutralnosti, piše londonski "Fajnenšal tajms" (Financial Times, FT) koji dodaje da je ta odluka donijeta baš kada u odlučujuću fazu ulazi kontraofanziva Kijeva protiv okupacionih snaga Rusije.

- Veto Berna će vjerovatno izazvati gnijev među evropskim saveznicima Švajcarske koji mjesecima vrše pritisak na njenu vladu da ublaži restriktivno tumačenje svoje dugo njegovane politike neutralnosti - smatra FT.

Ti tenkovi nikada nisu bili u upotrebi u Švajcarskoj, čak nisu ni bili namijenjeni njenoj vojsci, niti se nalaze u toj zemlji. Svih 96 je uskladišteno u Italiji od 2016. godine kada ih je privatnom transakcijom švajcarski proizvođač oružja "Ruag" kupio od italijanske vojske.

Savezno vijeće - izvršni ogranak švajcarske vlade od sedam članova, u srijedu je zaključilo da prodaja Ukrajini tih 96 tenkova nije moguća po švajcarskom zakonu jer bi bila u suprotnosti sa Zakonom o ratnom materijalu i "značila bi odmicanje Švajcarske od politike neutralnosti".

Iako je takva odluka u skladu s prethodnim odlukama švajcarske vlade, ona je ipak jedinstvena po tome što u poređenju s ostalima donosi najdirekrtnije posljedice - gubitak mogućeg vojnog potencijala Ukrajine, piše FT.

Uz to ta odluka produbljuje diplomatsku izolaciju Švajcarske u Evropi, jer ona, piše FT, "pokušava da štiti jedan od svojih najpoštovanijih političkih principa - neutralnost, istovremeno nastojeći da održi ekonomske veze sa Zapadom i predstavljajući se kao moralni kritičar ruske agresije".

Švajcarska je oktobra prošle godine odbila da dozvoli Njemačkoj da pokloni Ukrajini zastarjelu protiv-vazduhoplovnu municiju švajcarske proizvodnje koja je u njemačkim zalihama, pozivajući se na klauzulu koja zahtijeva dozvolu Berna za njenu dalju upotrebu.

FT piše da kritičari smatraju da veto na isporuku tenkova "ponovo naglašava apsurdnost švajcarske politike o izvozu oružja u stvarnim uslovima: tih 96 tenkova nikada nije ni bilo na švajcarskom tlu, a nabavljeni su od italijanske vojske prije sedam godina kao dio trgovačkog poslija preduzeća ‘Ruag‘ koje je ionako planiralo da ih obnovi i preproda".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 12:23