Zastava Švedske / - foto: Vikipedija
17/04/2024 u 22:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Švedska dopustila promjenu pola već sa 16 godina

Švedski parlament je danas izglasao zakon kojim se starosna granica za promjenu pola smanjuje sa 18 na 16 godina.

Mlađima od 18 godina će za promjenu pola biti potrebno odobrenje staratelja, ljekara i Nacionalnog odbora za zdravlje i socijalnu zaštitu, prenose agencije.

Oni koji žele na operaciju promjene pola, više neće morati da imaju dijagnozu "rodne disforije" koju stručnjaci definišu kao "stres osoba čiji pol ne odgovara njihovom rodnom identitetu".

Švedska se danas pridružila brojnim zemljama sa sličnim zakonima, među kojima su Danska, Norveška, Finska i Španija.

Posle debate koja je trajala gotovo šest sati, za zakon su glasala 234 poslanika, protiv su bila 94, a 21 je bio odsutan.

Usvajanju zakona se protivila populistička partija "Švedske demokrate" sa krajnje desnim korjenima, koja podržava Vladu u parlamentu, ali nije dio njene koalicije.

Lider Švedskih demokrata Džimi Akeson rekao je novinarima da je "žalosno što je tako olako izglasan prijedlog koji očigledno nema podršku stanovništva".

S druge strane, predstavnik Umjerene stranke Johan Hultberg, iz koje dolazi i konzervativni premijer Ulf Kristerson, pozdravio je rezultat glasanja, rekavši da je to "oprezna, ali važna reforma za ranjivu grupu".

Kristersonova koalicija desnog centra bila je podijeljena o tom pitanju - Umjerena stranka i Liberali su uglavnom podržavali donošenje tog zakona, dok je mala stranka Hrišćanske demokrate bila protiv.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. maj 2024 04:35