/ - UNSPLASH, ZATVOR- ILUSTRACIJA
15/06/2024 u 16:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Švedska i Iran razmijenili zatvorenike

Iran i Švedska dogovorili su se danas o razmjeni zatvorenike u kojoj je Švedska oslobodila Hamida Nurija, koga je osudila za ratne zločine zbog masovnih pogubljenja u Islamskoj Republici u zamenu za dvojicu švedskih državljana zatvorenih u Teheranu.

Iran je oslobodio Johana Floderusa, Šveđanina koji je radio za diplomatiju Evropske unije kao i švedskog državljanina koga je švedski premijer Ulf Kristerson identifikovao kao Saeda Azizija.

- Oni su sada u avionu na putu kući u Švedsku i uskoro će biti ponovo sa svojim porodicama - napisao je Kristerson na mreži X.

Oman je posredovao u dogovoru o razmjeni zatvorenika, javila je Omanska novinska agencija. Iranska državna televizija javila je da je Nuri već oslobošen i da će krenuti nazad u Teheran.

Okružni sud u Stokholmu je 2022. osudio Nurija na doživotni zatvor zbog uloge u pogubljenjima. Identifikovao je Nurija kao pomoćnika zamjeniku tužioca u zatvoru Gohardašt kod iranskog grada Karadža.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je oslobađanje dvojice Šveđana.

- Oduševljena zbog vesti da su naš švedski kolega Johan Floderus i njegov sunarodnik Saed Azizi oslobođeni iz nepravednog iranskog pritvora - napisala je fon der Lajen, prenosi Nova.rs.

Ona je uputila čestitke Švedskoj na njenom „upornom radu da postigne ovaj rezultat“.

Švedska policija uhapsila 19 propalestinskih aktivista na Univerzitetu u Stokholmu

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jul 2024 23:05