/ - SHUTTERSTOCK
23/03/2023 u 20:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Švedska traži od Mađarske objašnjenje za blokadu ulaska u NATO

Finska i Švedska su se prijavile za članstvo u NATO u maju 2022. godine poslije početka ruske invazije na Ukrajinu

Švedski premijer Ulf Kristerson najavio je danas da će tražiti objašnjenje od Mađarske zašto je mađarski parlament izabrao da odobri ulazak Finske u Sjevernoatlantski savez (NATO) prije Švedske, javio je AFP.

- Pitaću zašto odvajaju Švedsku od Finske. To su signali koje nismo ranije vidjeli - rekao je Kristerson za švedski radio SR, navodeći da namjerava o tome razgovarati sa svojim mađarskim kolegom Viktorom Orbanom.

Dvojica zvaničnika učestvuju na samitu Evropske unije u Briselu, a Švedska je aktuelna predsjedavajuća Unije do kraja juna.

Finska i Švedska su se prijavile za članstvo u NATO u maju 2022. godine poslije početka ruske invazije na Ukrajinu.

Mađarska i Turska su jedine članice NATO-a koje još nisu ratifikovale u svojim parlamentima pristupanje te dvije zemlje, a ostalih 28 članica to je već učinilo.

Mađarski parlament iznenadio je prošle sedmice odlukom da odredi datum za ratifikaciju ulaska Finske u NATO, uz odluku da za Švedsku to bude "kasnije", piše AFP.

Ta vijest je uvećala probleme Stokholma čiji ulazak u Alijansu blokira Turska, koja je otvorila put za Finsku. Ankara optužuje Švedsku da je luka za kurdske militante, koje naziva teroristima i da odbija njihovo izručenje.

Orbanova vlada kaže da podržava ulazak Švedske kao i Finske u Alijansu, ali dodaje da je njena parlamentarna većina suviše neizvjesna za Stokholm.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:35