Шведска застава / - фото: википедија
09/02/2022 u 11:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шведска зауставила тестирања на ковид-19

Дошли смо до тачке у коjоj трошкови и релевантност тестирања више нису оправдани, рекла jе шефица шведске агенциjе за jавно здравље Карин Тегмарк Визел

Шведска jе зауставила тестирања на ковид-19, чак и међу особама коjи показуjу симптоме инфекциjе, па су мобилни шатори, центри за узимање брисева затворени, а обустављено jе и слање тестова на кућне адресе, преноси АП.

Оваj потез дјелуjе у сукобу с понашањем осталих европских нациjа, али поjедини стручњаци наводе да би то могло постати нормално понашање jер скупо тестирање не доноси корист када jе реч о лако преносивом, али блажом вариjантом омикрон соjа корона вируса, пошто поjедине владе разматраjу лијечење ковид-19 као и других ендемских болести, преноси Н1.

Дошли смо до тачке у коjоj трошкови и релевантност тестирања више нису оправдани, рекла jе шефица шведске агенциjе за jавно здравље Карин Тегмарк Визел.

Ако бисмо имали опсежно тестирање прилагођено свима коjи имаjу ковид-19, то би значило пола милиjарде круна недељно (око 55 милиона долара) и две милиjарде месечно (220 милиона долара), додала jе Тегмарк Визел.

Почев од сриједе, само здравствени радници и радници коjи његуjу стариjе особе и наjугрожениjи имаће право на бесплатно ПЦР тестирање ако су симптоматски, док ће од остатка становништва jедноставно бити затражено да остане код куће ако покаже симптоме коjи би могли бити ковид-19.

Антигенски тестови се могу купити у супермаркетима и апотекама, али ти резултати се не приjављуjу здравственим властима.

Приватни здравствени радници, такође, могу понудити тестирање и нудити сертификате за међународна путовања, али држава и здравствено осигурање неће надокнађивати таj трошак.

Високе стопе вакцинациjе у Шведскоj ствараjу оптимизам међу здравственим званичницима, а студиjа из 2020. године, обjављена у уторак, показуjе антитијела у 85 одсто узорака уз студиjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:56