Tursko stop Švedskoj za ulazak u NATO / - SHUTTERSTOCK
28/01/2023 u 18:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Švedski ministar: Proces pristupanja zemlje NATO-u zaustavljen

On je izrazio nadu da će dogovor sa Turskom biti postignut sastanku šefova diplomatija država članica NATO u julu u Litvaniji

Proces pristupanja Švedske NATO je zaustavljen, izjavio je šef švedske diplomatije Tobijas Bilstrom.

On je u izjavi za "Ekspresen" rekao da je do toga došlo zbog ljutite reakcije Turske na to što je desničarski ekstremista Rasmus Paludan palio Kuran i zbog demonstracija na kojima je kritikovan turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Bilstrom je izrazio nadu da će dogovor sa Turskom biti postignut sastanku šefova diplomatija država članica NATO u julu u Litvaniji.

Erdogan: Švedska neka ne očekuje našu podršku za članstvo u NATO

Danski ultradesničarski političar Rasmus Paludan spalio je Kuran 21. januara ispred turske ambasade u Stokholmu, a juče ispred turske ambasade u Kopenhagenu. On je dodao da će nastaviti sa takvim akcijama sve dok Turska ne odobri članstvo Švedske u NATO.

Odnosi između Švedske i Turske pogoršali su se nakon toga, a turski predsjednik Tajip Erdogan rekao je da Švedska ne treba da računa na tursku podršku za članstvo u NATO-u.

Finska i Švedska su prošle godine predale generalnom sekretaru NATO zahtjev za ulazak u Alijansu. Ankara je prvo blokirala početak razmatranja ovih prijava, ali su 29. juna Turska, Švedska i Finska potpisale trilateralni bezbjednosni memorandum koji uzima u obzir sve zabrinutosti Ankare.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 03:51