/ - FOTO: UNSPLASH
29/11/2023 u 10:06 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Švedski ministar: Turska obećala odobrenje za NATO za nekoliko nedelja

Šef švedske diplomatije je dodao da u tom razgovoru Turska nije postavila nove uslove

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom izjavio je u srijedu da je njegov turski kolega obećao da će Ankara odobriti članstvo Švedske u NATO-u "u roku od nekoliko nedelja", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Turska i Mađarska su jedine članice NATO-a koje još nisu ratifikovale kandidaturu Švedske, više od 18 mjeseci nakon što je Stokholm podnioo zahtjev za članstvo.

. Imao sam bilateralni razgovor sa kolegom turskim ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom gdje mi je rekao da očekuje da će ratifikacija biti izvršena za nekoliko nedelja - rekao je švedski ministar Tobijas Bilstrom (Tobias Billstrom) na sastanku NATO-a u Briselu.

Šef švedske diplomatije je dodao da u tom razgovoru Turska nije postavila nove uslove.

Turska je zahtijevala da Švedska preduzme više koraka da suzbije rad članova Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Evropska unija i SAD smatraju terorističkom grupom.

Stokholm je uveo zakon o borbi protiv terorizma koji čini članstvo u terorističkoj organizaciji nezakonitim i ukinuo ograničenja izvoza oružja Turskoj.

Turski parlament je ovog mjeseca počeo da raspravlja o zahtevu Švedske za pridruživanje NATO-u nakon što je predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) pokrenuo proces nakon dogovora na samitu NATO-a u julu.

Ostalih 29 saveznika NATO-a, mimo Turske i Mađarske, nadali su se da će na sastanku ministara spoljnih poslova u Briselu zvanično poželjeti dobrodošlicu Švedskoj u Alijansi.

Proces je međutim i dalje zaglavljen na nivou odbora u turskom parlamentu.

Švedska i Finska odustale su od svoje dugogodišnje politike nesvrstavanja i podnijele zahtev za pridruživanje NATO-u posle početka ruske invazije na Ukrajinu 2022.

Finska je u aprilu postala 31. članica NATO-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:30