/ Printscreen
12/12/2022 u 02:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tankeri i dalje ne prolaze Bosfor

Kontrola obaveznog osiguranja za tranzit kroz Bosforski moreuz i tokom pristajanja u turske luke koju od početka mjeseca sporovode turske vlasti izazvala je zastoje u pomorskom saobraćaju

Broj tankera koji čekaju u Crnom moru da prođu kroz istanbulski moreuz Bosfor, porastao je na 20, saopštila je pomorska agencija Tribeka.

Kontrola obaveznog osiguranja za tranzit kroz Bosforski moreuz i tokom pristajanja u turske luke koju od početka mjeseca sporovode turske vlasti izazvala je zastoje u pomorskom saobraćaju, prensi Capital.ba.

Ankara zahtjeva od svih tankera koji prolaze kroz moreuze da imaju odgovarajuće osiguranje, međutim, usljed uvođenja embarga na rusku naftu, ruski tankeri više ne mogu da konkurišu za zapadna pomorska osiguranja, osim ukoliko ne pristaju na limit cijene od 60 USD po barelu.

Pretpostavlja se da je upravo to razlog što je veliki broj naftnih tankera blokiran u blizini turskih moreuza, objavio je Financial Times.

Ranije je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško rekao da je Rusija zabrinuta zbog zadržavanja ruskih naftnih tankera u Bosforu i raspravlja o tom pitanju sa turskim osiguravajućim i transportnim kompanijama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 18:39