Rast temperature / - SHUTTERSTOCK
17/06/2024 u 18:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Toplotni talas stiže na Balkan: Od utorka 40 stepeni

Ove sedmice, kao što je i najavljeno, očekuje se da će temperature u srednjoj i istočnoj Evropi, kao i na Balkanu dostići 40 podiok.

Glavni uzrok nadolazećeg toplotnog talasa je stabilan atmosferski obrazac poznat kao "toplotna kupola".

Poznati slovenački meteorolog Marko Korošec, objavio je detaljnu vremensku prognozu za naredni period u kojoj, između ostalog, navodi da će se vremenski obrazac promijeniti, donoseći toplotne talase u južnu, središnju i istočnu Evropu.

Najveće temperaturne anomalije predviđaju se za središnju Evropu i Balkansko poluostrvo, a taj  toplotni talas će se proširiti Evropom sredinom sedmice, dok će se visok pritisak pomjeriti prema istoku tokom vikenda i povećati šanse za teške vremenske uslove u zapadnoj Evropi.

Ove sedmice najavljeno je da će se temperature u srednjoj Evropi, na Balkanu i u istočnoj Evropi dostići ponegdje i više od 40, dok će na zapadu i sjeveru Evrope temperature ostati blizu ili ispod prosjeka za sredinu juna.

Prvi značajan toplotni talas ovog ljeta razvija se od utorka do subote i donosi visoke temperature većem dijelu evropskog kontinenta. Najtoplija vazdušna masa biće od Italije do središnjeg Balkana, Njemačke, Češke, Slovačke, Mađarske i Poljske od srijede do petka, piše na stranici Severe Weather Europe.

Iako toplotni talas neće trajati dugo, vazdušna masa će se znatno zagrijati u poređenju s uslovima koje je Evropa doživjela do sada ovog mjeseca.

Slovenački meteorolog piše da se u četvrtak i petak vrlo visoke temperature očekuju širom balkanskih zemalja, gdje će se najviše temperature približiti 40 °C. Okolne regije takođe će imati visoke temperature.

Nakon srijede, očekuje se da će temperature porasti iznad 35 °C širom Grčke, Sjeverne Makedonije i Bugarske. Najviše temperature za južne balkanske zemlje predviđene su za četvrtak, a u nekim dolinama koje će dostići opet 40 °C, ali neće biti tako ekstremno kao prošle sedmice.

Sledećeg vikenda stići će osvježenje sa zapada i vratiće se normalne temperaturne vrijednosti za jun, od 20 do 30 stepeni.

S druge strane, postoji i povećan rizik od teških oluja od Španije, preko Francuske do Švajcarske, Njemačke i Poljske, posebno od srijede do petka. U četvrtak će se rizik od teških vremenskih uslova povećati u Francuskoj, Švajcarskoj Beneluksu i Njemačkoj, dok će se dan kasnije frontalni sistem premjestiti dalje na istok, što će donijeti teške oluje Njemačkoj, Austriji, Češkoj i Poljskoj. U tim su područjima, navodi se, moguće oluje s jakim vjetrovima, velikim gradom, obilnom kišom i mogućim tornadima.

Drugi smrtni slučaj od toplotnog udara na Kipru, temperature rastu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jul 2024 11:07