/ - Ilustracija
27/09/2023 u 16:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Trgovački lanci u Sloveniji masovno snižavaju cijene: Namirnice jeftinije i do 50 odsto

Za više stotina proizvoda snižena je cijena u slovenskim trgovinama

Nakon poskupljenja koja su obilježila prvu polovinu ove godine, u slovenskim trgovinama primjećuje se trend snižavanja cijena pojedinih osnovnih namirnica. Prema pisanju slovenskog "Žurnala", cijene nekih proizvoda pale su i više od 50 odsto.

Većina od šest velikih trgovačkih lanaca koji posluju u Sloveniji nije htjela govoriti o konkretnim brojkama, ali objasnili su kojim artiklima snižavaju cijene.

Iz "Hofera" kažu kako su snizili cijene za nekoliko stotina proizvoda.

- Među njima su i prehrambeni i neprehrambeni proizvodi (uglavnom proizvodi za domaćinstvo), a među prehrambenim proizvodima cijene su danas niže nego na početku godine, posebno za mliječne proizvode, ostale rashlađene proizvode, svježe meso i ribu te proizvode koji ne trebaju hlađenje (ulje, riža, tjestenina) - objasnili su iz "Hofera" za "Zurnal".

Za više stotina proizvoda snižena je cijena i u slovenskim poslovnicama "Spara", prenosi "N1".

“Ukupno smo snizili cijene više od 1.400 artikala. U prosjeku su cijene ovih proizvoda snižene za 11 odsto, a neka su sniženja bila i više od 40 odsto pa čak i 50 odsto (primjer: svinjski odresci, suncokretovo ulje). Tako smo u posljednjih šest mjeseci snizili cijene pojedinih proizvoda u segmentima mesa, ribe, smrznutih proizvoda, mliječnih proizvoda, ulja, tjestenine, brašna, voća i povrća", odgovorili su iz "Spara".

Iz "Lidla" nisu htjeli da komentarišu konkretna sniženja cijena.

- Osiguravanje jednostavnosti i najboljeg omjera cijene i kvaliteta, odnosno svježine, temelj je naše ponude. Konkurentnost je prvenstveno rezultat činjenice da stalnim promotivnim ponudama u najvećoj mogućoj mjeri osiguravamo kupcima da kod nas dobijaju sve što im je potrebno. Svake sedmice akcijskim ponudama brinemo da naši proizvodi budu još dostupniji kupcima i da ne opterećujemo sedmične kupovine poskupljenjima - naveli su.

Dodaju i da su cijene na tržištu dinamične već neko vrijeme te da se "Lidl" u Sloveniji stalno prilagođava. Iz "Lidla" poručuju i kako uvijek nude najbolju moguću cijenu svojim kupcima, a to potkrjepljuju činjenicom da je "korpa" u Sloveniji i dalje najjeftinija upravo u ovom trgovačkom lancu.

I slovenski "Mercator" snižava cijene.

- U posljednje vrijeme počele su padati otkupne cijene, što je vidljivo kod mlijeka i mliječnih proizvoda, ulja, brašna, svježeg mesa. Osim toga, nizom aktivnosti, poput trajno sniženih cijena, popusta za penzionere i popusta na vikendom Mercator omogućuje još povoljniju kupovinu - poručuju iz "Mercatora".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:24