/ -/- FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
06/11/2021 u 09:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Трговина у малопродаји ЕУ благо пала у септембру

Промет на бензинским пумпама порастао је један одсто у ЕУ, а 1,1 досто у еурозони

Трговина у малопродаји у ЕУ и еурозони у септембру је благо смањена у односу на август, предвођена падом у њемачкој малопродаји, показало је извјештај Еуростата.

Сезонски прилагођена трговина у малопродаји ЕУ-а у септембру је пала 0,2 одсто у у односу на претходни мјесец када је према ревидираним подацима европског статистичког уреда био увећан 0,8 одсто, преноси SEEbiz.

У еурозони је смањен 0,3 одсто, након раста за ревидираних један одсто у августу. На оба је подручја пао само промет од трговине на мало непрехрамбеним производима, 1,3 одсто у ЕУ и 1,5 одсто у еурозони.

Промет на бензинским пумпама порастао је један одсто у ЕУ, а 1,1 досто у еурозони.

У малопродаји хране, пића и дуванских производа промет је на нивоу ЕУ увећан 0,8 одсто, а у земљама које користе заједничку валуту 0,7 одсто. Међу земљама ЕУ-а чијим је подацима Еуростат располагао највећи је пад промета у малопродаји у септембру забиљежен у Нјемачкој, од 2,5 одсто.

Близу су Финска и Холандија, с падом промета у септембру од 1,9 одсто и 1,2 одсто. Највећи раст промета у односу на август имала је Естонија, 7,1 одсто. Слиједе Словачка и Луксембург, с растом од 2,9 одсто и 2,3 одсто.

Еуростат није располагао подацима за Чешку, Грчку, Данску и Кипар.У односу на септембар прошле године календарски прилагођени обим промета у малопродаји ЕУ-а увећан је 3,2 одсто, након ревидираног 2,3-одстотног раста у августу, показују Еуростатове процјене.

У еурозони је порастао 2,5 одсто, након ревидираног 1,5-одстотног раста у претходном мјесецу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 15:04