/ - FOTO: UNSPLASH - LEWIS J GOETZ, AJA SOFIA
01/11/2023 u 09:16 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Turisti će od januara 2024. morati da plate ulaz u Aja Sofiju

Crkva Svete Sofije je oko hiljadu godina bila najveći hram na svijetu, ali je kasnije pretvorena u glavnu džamiju Osmanskog carstva

Turisti koji žele da uđu u Aju Sofiju će od januara 2024. godine morati da plate ulaz - najavio je turski ministar kulture Mehmet Nuri Ersoj, prenosi N1.rs.

- Od 15. januara 2024. godine stranci će plaćati ulazak uAja Sofiju. Za turske državljanje koji dolaze u džamiju zbog obavljanja vjerskih potreba ulaz ostaje besplatan - izjavio je.

Dodao je kako će ova nova praksa poboljšati sigurnost posjeta. Turci koji dolaze kako bi klanjali će ulaziti na jedan ulaz, a turisti na drugi. Nije naveo kolika će biti cijena ulaznice.

Podsjećamo, Vrhovni sud Turske je 2020. godine poništio odluku Vijeća ministara iz 1934. o pretvaranju Aje Sofije u Istanbulu u muzej. U julu iste godine je ponovo postala džamija. Otvaranju je prisustvovalo skoro 350.000 ljudi.

 - Džamija Aja Sofija je kulturno nasljeđe cijelog čovječanstva. Bila je džamija i ponovo je postala džamija. Blizu 350.000 ljudi nalazi se oko Aja Sofije u želji da klanja džuma-namaz - izjavio je tada turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Crkva Svete Sofije je oko hiljadu godina bila najveći hram na svijetu, ali je kasnije pretvorena u glavnu džamiju Osmanskog carstva, prenosi Klix.ba.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 05:14