Мевлут Чавушоглу / - Мевлут Чавушоглу
06/12/2022 u 15:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Turska će podržati članstvo Finske u NATO kad ukinu zabranu prodaje oružja

Čavušoglu je iznio očekivanja Turske od Helsinkija uoči dolaska u Ankaru finskog ministra odbrane Antija Kajkonena, koji će u četvrtak sa turskim kolegom Hulusijem Akarom razgovarati o težnji Finske da uđe u NATO

Finska mora javno da saopšti da ukida zabranu prodaje oružja Turskoj da bi Ankara dala saglasnost na članstvo te zemlje u NATO, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Čavušoglu je iznio očekivanja Turske od Helsinkija uoči dolaska u Ankaru finskog ministra odbrane Antija Kajkonena, koji će u četvrtak sa turskim kolegom Hulusijem Akarom razgovarati o težnji Finske da uđe u NATO.

- Posjeta finskog ministra odbrane Turskoj je važna, jer još nismo čuli objavu Finske da je ukinula embargo na oružje protiv nas. Očekujemo takvu izjavu odatle, rekao je Čavušoglu novinarima.

Zabrinute da bi mogle da postanu mete Moskve, Švedska i Finska su napustile dugogodišnju politiku vojne neutralnosti i podnijele zahtjev za članstvo u NATO, nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru.

Turska, članica NATO, otežava nastojanje Švedske i Finske da se pridruže alijansi, optužujući ih da ignorišu prijetnje Turskoj od kurdskih oružanih formacija i drugih grupa koje Ankara smatra terorističkim. Ankara vrši pritisak na Finsku i Švedsku da se obračunaju sa pripadnicima takvih grupa, uz zahtjev za ukidanje embarga na oružje Turskoj.

Švedska je u septembru objavila da ukida zabranu prodaje oružja Turskoj koju je uvela 2019. godine, poslije turske vojne operacije protiv kurdskih formacija u Siriji.

Turska i Mađarska su jedine dvije države u NATO koje nisu ratifikovale protokol o pristupanju Finske i Švedske alijansi, dok je ostalih 28 članica to učinilo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 07:03