Вакцинација беба до шест мјесеци против хепатитиса тек у новембру / Вакцинација беба до шест мјесеци против хепатитиса тек у новембру - Вакцинација беба до шест мјесеци против хепатитиса тек у новембру
23/09/2021 u 19:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Турска: Једномјесечна беба грешком вакцинисана против корона вируса

Беба, која данас има четири мјесеца, здрава је и редовно је прегледају љекари

Једномјесечна беба грешком је вакцинисана у Турској против ковида 19, али је добро, рекао је љекар који га је пратио, што је био први познати случај вакцинације новорођенчади у свијету.

 - Једномјесечна беба је грешком у јулу вакцинисана против ковида 19 умјесто хепатитиса - рекао је за АФП Зафер Куругол, педијатријски инфектолог са Егејског универзитета који посматра бебу.

Куругол је рекао да је здравствени радник који је давао вакцину у околини Измира одмах увидио грешку и обавијестио власти.

Дијете је одмах превезено у Универзитетску болницу на Егејском мору, гдје је прегледано и праћен му је откуцај срца. Љекари су га посматрали недјељу дана и нису нашли негативне последице.

 - Напустио је болницу потпуно здрав, пошто је дошао. Није имао чак ни нуспојаве које понекад имају одрасли, попут грознице. Мајка је наставила да га доји -  рекао је Куругол.

Беба, која данас има четири мјесеца, здрава је и редовно је прегледају љекари.

Развио је антитијела

Испитивања су показала да је развио антитијела на ковид 19, додао је инфектолог који није хтио да каже којом вакцином је дијете вакцинисано.

У Турској се тренутачно примјењују двије вакцине, Бајнотек-Фајзер и "коронавак".

Свјетска здравствена организација (WХО) је на питање агенције Фрас прес рекла да испитивања још трају, али да "треба више доказа о краткорочном и о дугорочном дјеловању инфекције вирусом САРС ЦоВ-2 код дјеце као и о профилу нештетности вакцине међу дјецом, како би се утврдиле предности и ризици вакцинисања младих особа".

Компанија Фајзер је ове недеље објавила да су клиничким испитивањима која управо воде, обухваћена и дјеца од шест мјесеци и навише.

Једини подаци које је Фајзер досад објавио односе се на вакцинисање дјеце од пет до 12 година против ковида.

Куругол је на телевизији изјавио да је "већи број" беба грешком вакцинисано против ковида у здравственим установама и да ће се ускоро објавити студија о тим случајевима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:17