/ - printscreen
29/05/2023 u 10:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Turska lira pala gotovo rekordno nisko nakon ponovnog izbora Erdogana

Turska monetarna politika stavlja naglasak na težnju za rastom i izvozno takmičenje, a ne na "kroćenje inflacije", dok Erdogan podržava nekonvencionalan stav da podizanje kamatnih stopa povećava inflaciju

Turska lira je potonula nakon što je sadašnji predsjednik, Recep Tayyip Erdogan, osigurao svoju pobjedu na predsjedničkim izborima, produživši svoju vladavinu u treću deceniju na vlasti.

Valutom se trgovalo po 19,97 u odnosu na američki dolar u ponedjeljak u četiri ujutro po londonskom vremenu, nakon što je ranije pala na 20 za dolara.

- Imamo prilično pesimistične izglede za tursku liru kao rezultat Erdoganovog zadržavanja na dužnosti nakon izbora - rekao je ekonomista za tržišta u razvoju Wells Fargoa i FX strateg Brendan McKenna za CNBC-ev Squawk Box Asia, prenosi SEEbiz.

McKenna predviđa da će lira dostići novu rekordno nisku vrijednost od 23 prema dolaru do kraja drugog tromjesečja, a zatim 25 već naredne godine.

Turska monetarna politika stavlja naglasak na težnju za rastom i izvozno takmičenje, a ne na "kroćenje inflacije", dok Erdogan podržava nekonvencionalan stav da podizanje kamatnih stopa povećava inflaciju.

Analitičari smatraju da je, s ograničenim deviznim rezervama i izrazito negativnim realnim kamatnim stopama, pritisak na liru veliki.

- Vrlo su mračni ekonomski i tržišni izgledi za Tursku - dodao je McKenna.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. oktobar 2023 10:01