Redžep Tajip Erdogan / - EPA
03/09/2022 u 13:55 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Turska nudi da bude posrednik u krizi oko nuklearke Zaporožje

To je 2. septembra izjavio šef jedinice Ujedinjenih nacija za nuklearni nadzor Rafael Grosi (Grossi). On je takođe najavio da naredne nedjelje planira da objavi izvještaj o bezbjednosti lokacije

Turska može da posreduje u sukobu oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje koju su okupirale moskovske trupe, izjavio je predsjednik Redžep Tajip Erdogan u razgovoru sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom 3. septembra, prenosi Radio Slobodna Evropa.

-Predsjednik Erdogan je izjavio da Turska može da igra ulogu posrednika u nuklearnoj elektrani Zaporožje, kao što je to učinila u dogovoru o žitu-saopštilo tursko predsjedništvo, prenosi AFP.

Postrojenje u Zaporožju okupirale su ruske snage, ali ga vode ukrajinski inženjeri od prvih dana ruske invazije na Ukrajinu. I Ukrajina i Rusija kažu da se plaše od nuklearne katastrofe zbog granatiranja za koje se međusobno optužuju.

Teške borbe i dalje traju u južnom dijelu Ukrajine, uključujući granatiranje u okrugu Enerhodar, u blizini fabrike, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane 2. septembra.

Šest članova misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ostaje u ukrajinskoj fabrici u Enerhobaru na jugu zemlje, nakon što su tamo stigli 1. septembra da procijene bezbjednosnu situaciju na energetskoj stanici.

To je 2. septembra izjavio šef jedinice Ujedinjenih nacija za nuklearni nadzor Rafael Grosi (Grossi). On je takođe najavio da naredne nedjelje planira da objavi izvještaj o bezbjednosti lokacije.

Grosi, koji je predvodio tim od 14 članova koji je posjetio nuklearnu elektranu rekao je da će prisutnost Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Zaporožju biti smanjena na dva člana osoblja i da će oni tamo ostati duži period.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 04:11