Реџеп Тајип Ердоган / - EPA-EFE, YVES HERMAN/POOL
01/06/2022 u 15:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Турска обуставила преговоре са Грчком

- Стално нам правите представе са својим авионима, рекао је Ердоган, алудирајући на спор око ваздушног простора око острва у Егејском мору

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган казао је да та земља обуставља преговоре са Грчком, дијелом и због спора са грчким премијером Киријакисом Мицотакисом и онога што Анкара назива кршењем ваздушног простора.

Двије чланице НАТО-а су прошле године, након петогодишње паузе, наставиле разговоре о рјешавању проблема у Средоземном мору и другим билатералним питањима.

Ердоган је у парламенту саопштио да је Турска отказала платформу билатералне сарадње са Грчком, названу Стратешки савјет на високом нивоу, и додао да Анкара жели спољну политику „која има јак карактер", преноси Ројтерс.

- Стално нам правите представе са својим авионима, рекао је Ердоган, алудирајући на спор око ваздушног простора око острва у Егејском мору.

Он је упозорио Грчку да не покушава да се игра са Турском.

- Уморићете се и заглавићете на путу. Ми више не водимо билатералне разговоре са вама, поручио је Ердоган.

Двије земље су дуго биле у сукобу око низа питања, као што су поморске границе, преклапања потраживања око континенталних појасева, ваздушног простора, миграната и етнички подијељеног Кипра, подсјећа британска агенција.

Тензије су поново "букнуле" прошле седмице када је Ердоган рекао да грчки премијер "више не постоји" за њега, оптужујући га да покушава да блокира продају борбених авиона Ф-16 Турској током посјете Сједињеним Америчким Државама.

Мицотакис је у уторак рекао новинарима да је обавијестио своје колеге из Европске уније о "агресивности" Турске и "провокацијама које не могу да толеришу Грчка или ЕУ".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:26