/ - FOTO: MEG JERRARD - UNSPLASH ZASTAVA, TURSKA
06/10/2023 u 11:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Turski arheolozi pronašli glavu statue Aleksandra Velikog

Stručnjaci su utvrdili da je portretna glava precizan prikaz Aleksandra Velikog iako je izvajana vjerovatno 400 godina nakon njegove smrti

Arheolozi su u Turskoj pronašli glavu statue Aleksandra Velikog, koja je gotovo u savršenom stanju, prenosi Klix.

Rijetki i unikatni predmet pronađen je na vrhu pozorišta iz rimskog doba, koje se nalazi u Konuralpu, sjeveorno od Duzcea i blizu turske sjeverozapadne obale. Vjeruje se da datira iz 2. vijeka te se sada nalazi u muzeju Konuralp gdje su je dostavili arheolozi.

Veći dio antičkog pozorišta otkrivena je tokom iskopavanja koja su se vršila u proteklih 12 mjeseci u opštini Duzce, međutim, glava nekadašnjeg vođe Aleksandra Velikog, kao i grčkog boga Apolona te mitskog čudovišta Meduze nedavno su pronađene tokom istraživanja u gornjem dijelu pozorišta.

Sve statue su proučili eksperti za istoriju, kao i tursko ministarstvo za iskopavanja i istraživanja. Stručnjaci su utvrdili da je portretna glava precizan prikaz Aleksandra Velikog iako je izvajana vjerovatno 400 godina nakon njegove smrti.

- Pronađena je glava Aleksandra Velikog veličine 23 centimetra. Dio glave su oči od mramora, a tu su i tragovi bušenja na zjenicama. Usta su blago otvorena te ne otkrivaju mnogo zuba. Duga kovrdžava kosa mu seže do vrata, dok su na licu dva pramena kose. Ovakva kosa je specifična za Aleksandra Velikog- rekli su stručnjaci iz muzeja.

Čuveni drevni grčki vojni komandant i vladar, Aleksandar Veliki, poznat je i kao Aleksandar III Makedonski, a vladao je od 356. do 323. godine prije nove eure. Smatra se jednim od najvećih vojskovođa u istoriji zbog svojih izuzetnih osvajačkih pohoda i uticaja na antički svijet.

Aleksandar je rođen u Peli, glavnom gradu Kraljevine Makedonije, a roditelji su mu bili kralj Filip II Makedonski i kraljica Olimpija. Nekon očevog ubistva 336. godine prije nove ere, Aleksandar je krunisan za kralja Makedonije. Započeo je niz vojnih operacija, a prva je bila invazija na Perziju 334. godine prije nove ere. Izgradio je ogromno carstvo koje je obuhvatalo Grčku, Egipat, Persiju i indijski potkontinent. Većina tada poznate planete bila je uključena u njegova osvajanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:01