Hašim Tači / - FOTO: EPA
23/11/2023 u 14:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tužilaštvo traži da se vođama OVK Tačiju, Veseljiju i Seljimiju obustave posjete i komunikacija

Zahtijeva se da se posjete i sve komunikacije obustave zbog toga što su oni, kako se navodi, prekršili naloge suda otkrivanjem identiteta zaštićenih svjedoka, kao i prenošenjem sadržaja povjerljivog svjedočenja licima koja ih posjećuju u Pritvorskom centru

Kancelarija specijalizovanog tužioca zatražila je da se optuženim bivšim vođama Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i Redžepu Seljimiju obustave posjete i sve komunikacije u pritvoru u Hagu, osim sa advokatskim timom.

Zahtijeva se da se posjete i sve komunikacije obustave zbog toga što su oni, kako se navodi, prekršili naloge suda otkrivanjem identiteta zaštićenih svjedoka, kao i prenošenjem sadržaja povjerljivog svjedočenja licima koja ih posjećuju u Pritvorskom centru, prenosi Tanjug.

Tužilaštvo je navelo da su u istragama Specijalizovanog tužilaštva otkriveni dalji pokušaji optuženih da ometaju postupak, jer su posjetioce upućivali da razgovaraju sa potencijalnim svjedocima i govorili im o čemu da razgovaraju.

Tužilaštvo u Hagu ističe da je zbog toga zatražilo da se Tačiju, Veseljiju i Seljimiju obustave sve komunikacije, uključujući posjete porodice ili putem Zum aplikacije, telefonskih poziva i pisane komunikacije. To će biti na snazi do odluke sudskog organa, navodi tužilaštvo, prenijela je Koha.

Specijalizovano tužilaštvo je zatražilo i da se trojica optuženih odvoje od ostalih pritvorenika koji se trenutno nalaze u Pritvorskom centru.

Njima se sudi pred Specijalizovanim vijećima tzv. Kosova sa sjedištem u Hagu.

Na početku suđenja, 3. aprila, okrivljeni su zajedno sa svojim braniocima iznijeli uvodna izlaganja i tada su svi negirali optužbe.

U ovom postupku odobreno je učešće 140 žrtava kao svjedoka.

Tači, Veselji, Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za ratne i zločine protiv čovječnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora takozvane OVK na KiM i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno. Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im prijeti kazna doživotnog zatvora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. februar 2024 22:45