/ Arhiva
25/03/2024 u 10:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Briselu novi sastanak u upotrebi dinara na Kosovu

Glavni pregovarači Kosova Besnik Bisljimi i Srbije Petar Petković sastaće se u ponedjeljak u Briselu kako bi nastavili razgovore o pitanju srpskog dinara čija je upotreba od prošlog mjeseca zabranjena na Kosovu.

Sastanak, uz posredovanje posebnog predstavnika Evropske unije Miroslava Lajčaka, nastavak je prošlonedjeljnog, kada su se obje strane dogovorile da će da predlože rješenje za pitanje dinara.

Očekuje se da će na sastanku biti razmatrani predlozi svake strane.

Korištenje dinara za gotovinska plaćanja na Kosovu je zabranjeno od 1. februara, kada je Centralna banka Kosova donijela uredbu kojom je euro određena kao jedina službena valuta u zemlji.

Ovo pitanje, osim što je razljutilo Srbiju, izazvalo je i nesuglasice između Vlade Kosova i međunarodne zajednice, budući da srpska zajednica na Kosovu godinama prima isplate u dinarima iz budžeta Srbije.

Zapadne diplomate su zatražili od Kosova da obustavi uredbu kako bi pogođenim građanima dali vremena da se prilagode novoj praksi.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u nedavnom intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao je da predlozi za dinar, koji su u suprotnosti s uredbom Centralne banke Kosova, neće biti prihvaćeni.

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je nakon prošlonedjeljnog da očekuje da će na sastanku 25. marta biti nastavljeni razgovori o pronalaženju rješenja za pitanje srpskog dinara.

Stano je rekao da je prošlonedjeljni sastanak "bio važan da se razjasne činjenice i razjasne neka pitanja".

- Strane su se dogovorile da nastave razgovore o ovom pitanju u ponedjeljak, 25. marta, kako bi raspravili konkretne prijedloge i pronašli kratkoročno rješenje - dodao je.

Ovo je bio prvi put da su zvaničnici Vlade Kosova učestovali u ovakvim razgovorima od stupanja na snagu uredbe Centralne banke Kosova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:38