/ FOTO: NOVA S
29/11/2022 u 12:56 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Briselu sjutra glasanje o liberalizacija viza za Kosovo

Od Kosova će se tražiti da pokuša da dodatno uskladi svoju viznu politiku sa viznom politikom Evropske unije

Očekuje se da će ambasadori zemalja članica Evropske unije sutra glasati o najnovijem predlogu češkog predsjedništva za liberalizaciju viza za Kosovo, prema kojem liberalizacija stupa na snagu kada sistem ETIAS postane funkcionalan, a ne kasnije od 1. januara 2024. godine, prenosi Ekonomija onlajn. 

Glasanje je trebalo da bude održano prošle nedelje, ali je skinuto sa dnevnog reda zbog situacije na sjeveru Kosova i u svijetlu neuspješnog sastanka lidera Kosova i Srbije koji je održan 21. novembra u Briselu, prenosi Kosovo onlajn.

Prema tekstu o kome će se glasati, Kosovo u periodu do efektivnog početka vizne liberalizacije mora da ima za cilj da zaključi sporazume o repatrijaciji sa državama sa kojima ne postoje takvi aranžmani, kao i da ispuni obaveze koje proizlaze iz tih sporazuma. 

Takođe, od Kosova će se tražiti da pokuša da dodatno uskladi svoju viznu politiku sa viznom politikom Evropske unije. 

Očekuje se da će se glasanje na nivou ambasadora obaviti bez prethodne rasprave i na taj način je moguće nastaviti relevantne zakonodavne procedure koje će dovesti do konačne odluke o liberalizaciji viza.

Istovremeno, češko predsedništvo u dokumentu podsjeća na značaj koji države članice pridaju efikasnom puštanju u rad ETIAS u utvrđenim rokovima i poziva države članice da nastave sa pripremnim naporima kako bi obezbjedile poštovanje dogovorenih rokova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:04