Češka zastava Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
27/03/2023 u 21:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Češkoj ostalo manje od 300.000 izbjeglica iz Ukrajine

Češka je izbjeglicama odobrila vize i privremeno utočište nakon čega su se neki Ukrajinci vratili u domovinu dok je dio otišao u druge zemlje

U Češkoj koja je od početka rata u Ukrajini privremeno prihvatila 502.000 izbjeglica iz te ratom pogođene zemlje, ostalo je manje od 300.000 Ukrajinaca, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Češka je izbjeglicama odobrila vize i privremeno utočište nakon čega su se neki Ukrajinci vratili u domovinu dok je dio otišao u druge zemlje.

Procjenu će češki MUP precizirati krajem marta do kada izbjeglice iz Ukrajine moraju da zatraže da im bude produžen boravak a privremeno utočište i vize će im važiti do marta 2024. godine.

Češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan saopštio je u martu da očekuje prema iskustvima iz sličnog tipa migracijskih kriza da će u zemljama u koje su izbegli ostati 40 do 45 odsto ljudi koje je rat natjerao da napuste svoje domove.

Rakušan je upozorio da je u Češkoj specifična grupa izbjeglica jer su to mahom žene i djeca.

Češka vlada prodlužila je do marta 2024. godine pravila kompenzacija za smještaj izbjeglica iz Ukrajine u pansionima i hotelima.

Izmjene tzv. leks Ukrajina, zakona koji reguliše pomoć za izbjeglice iz Ukrajine, računaju na to da izbjeglice od jula mogu maksimalno 150 dana da borave besplatno, dok će nakon toga morati da plate dio troškova.

Od plaćanja su oslobođene majke sa malom djecom, invalidi i stari.

Vlada nastoji da izbjeglice što kraće vreme provedu u kolektivnom smještaju u halama ili salama u školama, ne duže od mjesec dana a u hotelima i pansionima do tri mjeseca.

Ukrajinske izbjeglice i same traže da što prije nađu posao i krajem januara zaposleno je bilo 94.400 izbjeglica, od toga više nego dvije trećine su žene.

Ministar rada Marijan Jurečka kazao je da zahvaljujucí doprinosima zaposlenih Ukrajinaca za socijalno, penzijsko i zdravstveno osiguranje pomoć koja je isplaćena izbjeglicama počinje da se vraća u budžet a neka preduzeća dobila su radnike koje su ranije bez uspjeha tražila.

Zbog jezičke barijere i problema sa priznavanjem kvalifikacije ukrajinske izbjeglice uglavnom rade fizičke i pomoćne poslove.

Istraživanje agencije PAQ Riserč pokazalo je da je privatna pomoć izbjeglicama koju su dali sami Česi nevezano za vladu iznosila u prosjeku oko 130 eura po domaćinstvu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:23