Илустрација / LAZAR RUZIC
28/12/2021 u 07:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Француској бустер три мјесеца послије друге дозе

Здравље је изгубило, а привреда побједила – ријечи су професора за инфективне болести из Гренобла Жан-Пола Стала, које у најкраћем сажимају добар дио размишљања струке

Суочене с огромним бројем новозаражених корона вирусом, и спајањем петог таласа пандемије изазваног сојем делта, и шестог, који узрокује омикрон, француске власти донијеле су низ нових мјера које стручњаци, у принципу, оцјењују недовољним.

- Здравље је изгубило, а привреда побједила – ријечи су професора за инфективне болести из Гренобла Жан-Пола Стала, које у најкраћем сажимају добар дио размишљања струке.

Највећа неслагања су око тога што власти упорно инсистирају на отвореним школама, и поред велике заразности међу најмлађом популацијом. У поједним регионима, инфицирано је чак 1,5 одсто дјеце школског узраста! Због тога је група од педесет реномираних љекара "Журналу ди диманш" написала отворено писмо властима, захтијевајући да се тренутни новогодишњи распуст продужи бар за још недјељу дана. То исто тражила је и предсједнички кандидат опозиционих републиканаца Валери Пекрес, али предсједник Емануел Макрон је остао неумољив.

Власти у Паризу сматрају да су отворене школе апсолутни приоритет и да их по сваку цијену, све до крајње нужде, треба држати отвореним. Зато је на Савјету министара и савјету здравствене безбједности одлучено да ђаци од понедјељка поново сједну у школске клупе. Објашњење је да њих врло ретко погађају тешки облици ковида. Међутим, страховања инфектолога су да дјеца, као преносиоци, могу да шире вирус даље, износе га из школа, инфицирају родитеље, па и баке и деке, тамо гдје три генерације живе заједно.

Гдје год је то могуће, радити – од куће

Истовремено док ђаци буду у школама, родитељи ће, кад год је то могуће, радити – од куће. Премијер Кастекс је истакао да је обавеза у свим предузећима, гдје технологија рада то дозвољава, да запослени раде бар три дана недјељно ван канцеларије, а и четврти, по препоруци. Процјењује се да око 40 одсто запослених у Француској могу да раде из стана, да 40 одсто то свакако не може, док за остале то није најјасније.

Тако ће се догодити да велики дио родитеља ради од куће да се не би заразили, а да им дјеца, коју могу да чувају, иду у школу, ризикујући да им донесу вирус.

Одлучено је, такође, да за новогодишњу ноћ не буде полицијског часа. Слављеници су позвани да се окупљају у што мањем броју, да се тестирају, држе дистанцу и носе маску. Отказани су сви новогодишњи коктели у фирмама.  

Трећа доза вакцине моћи ће да се прими већ три мјесеца послије друге. Веран је истакао да није искључена могућност давања и четврте, за оне најосетљивије који су трећом вакцинисани у септембру, али да о томе, за сада, још није донијета одлука. Навео је и да три дозе штите више од 90 одсто од најтежих форми ковида.

У Француској је тренутно са двије дозе вакцинисано 53 милиона људи, што представља 76 одсто укупне популације, односно 91 одсто старијих од 12 година. Процјењује се да није вакцинисано још око 5 милиона људи. У међувремену, вакцинација је отворена и за дјецу узраста од 5 до 11 година. Трећу дозу добило је око 22 милиона Француза. Смањењем размака између друге и треће вакцине на само три мјесеца, отвара се простор за вакцинисање укупно 45 милиона људи, до 15. јануара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:40