/ PHOTO BY STEPHANIE LEBLANC ON UNSPLASH
22/04/2023 u 23:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Francuskoj sajam degustracije žabljih bataka, NVO negoduju

Njemačka organizacija Pro Wildlife osudila je metod ubijanja žaba, navodeći da su one još žive kad im se odstranjuju bataci

Posjetioci će tokom vikenda na tradicionalnom sajmu u Vitelu na istoku Francuske, degustirati žablje batake, na opštu žalost udruženja koja osuđuju napad na biodiverzitet i upozoravaju na patnju životinja.

"Za taj sajam je uhvaćeno do 350.000 žaba, posebno u Indoneziji i Turskoj, gdje je populacija žaba već u alarmantnom padu", izjavila je neimenovana predstavnica francuske nevladine organizacije "Robin Hud".

Njemačka organizacija Pro Wildlife osudila je metod ubijanja žaba, navodeći da su one još žive kad im se odstranjuju bataci.

"U Evropskoj uniji takvo pljačkanje biodiverziteta zajedno sa tako okrutnim metodama ubijanja ne bi trebalo da bude dozvoljeno. Trebalo bi bude obustavljen takav uvoz", navela su oba udruženja u zajedničkom saopštenju, prenosi RTCG portal.

S druge strane, predstavnik francuskog Bratstva degustacije žabljih bataka branio je sajam smatrajući da je to "jedinstven događaj" u zemlji koji privlači nekoliko hiljada posjetilaca.

"Sajam postoji gotovo 50 godina, i nije prvi put da jedemo žabe koje nisu iz Francuske, zbog činjenice da ima vrlo malo farmi i da nemaju velike proizvodnje", rekao je Danijel Žile.

Reagujući na metod ubijanja žaba i zlostavljanja životinja, on je rekao da ako želi da jede zeca, piletinu ili patku, te životinje moraju da prođu kroz oštricu noža.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:14