Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
18/09/2023 u 18:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Njemačkoj i dalje rasprostranjena diskriminacija prema Romima

j. U Njemačkoj živi oko 60.000 Sinta i 10.000 Roma, prema podacima njemačke Savezne agencije za građansko obrazovanje

Vodeća njemačka grupa Roma i Sinta zabilježila je stotine slučajeva diskriminacije i rasizma protiv manjinske zajednice u protekloj godini, navodi se u izvještaju uz upozorenje da sve veći nacionalizam i desničarski ekstremizam doprinose nasilju nad manjinama u Njemačkoj.

Centralno vijeće njemačkih Sinta i Roma saopštilo je da je od 621 zabilježenog incidenta većina slučajeva diskriminacije i "verbalnog stereotipa". Zabilježeno je i 11 slučajeva prijetnji, 17 napada i jedan slučaj “ekstremnog nasilja”, navela je grupa, dodajući da je rasizam prema Romima i Sintima vjerovatno i mnogo veći jer mnogi slučajevi nisu prijavljeni.

Romi i Sinti su priznate manjine u Njemačkoj. U Njemačkoj živi oko 60.000 Sinta i 10.000 Roma, prema podacima njemačke Savezne agencije za građansko obrazovanje.

Izvještaj "jasno pokazuje opasnosti od sve većeg nacionalizma i desničarskog ekstremizma, koji opet vodi agresiji i nasilju nad Sintima i Romima i drugim manjinama", rekla je voditeljica grupe Romani Rose novinarima u Berlinu.

Njemački predsjednik: Logor Buchenwald oslikava cjelokupni barbarizam nacista

Slučaj "ekstremnog nasilja" dogodio se u zapadnonjemačkoj pokrajini Saarland ranije ove godine, kada su osobe iz dva automobila na "anticiganski način" vrijeđali pripadnike zajednice, a zatim pucali na njih iz zračne puške.

Nekoliko osoba je povrijeđeno navode podaci Ureda za izvještaje o anticiganizmu koji je sačinio nalaze za 2022. godinu.

U izvještaju je također navedeno da se oko polovina zabilježenih slučajeva diskriminacije dogodila "na institucionalnom nivou", što znači da su pripadnike Roma i Sinta diskriminisali zaposleni u državnim institucijama kao što su policija, kancelarije za socijalnu zaštitu, centri za zapošljavanje ili općinske uprave odgovorne za zbrinjavanje izbjeglica.

"Država konačno mora preuzeti odgovornost i garantovati zaštitu Sinta i Roma od nasilja, isključenosti i diskriminacije”, rekao je Mehmet Daimagueler, povjerenik njemačke vlade za borbu protiv anticiganizma.

Tokom nacističke Njemačke između 220.000 do 500.000 evropskih Sinta i Roma je prognano i ubijeno.

(RSE)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 01:25