Poljska zastava / - FOTO: PIXABAY
28/03/2023 u 17:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Poljskoj uhapšene još tri osobe, optužene da su ruski špijuni

Ukupno je sa tri najnovija hapšenja otkriveno 12 članova grupe, stranaca o kojima poljske vlasti govore samo kao o državljanima zemalja istočno od Poljske, a poljski mediji su nezvanično saznali da je riječ o Bjelorusima i Ukrajincima

U Poljskoj su uhapšena još tri lica pod optužbom da su dio veće špijunske mreže Rusije koja je pratila poljske željeznice i aerodrom u Žešovu na jugu Poljske odakle idu zapadne isporuke oružja Ukrajini, saopštio je danas zamjenik ministra koordinatora specijalnih službi Stanjislav Žarin.

- Agencija za unutrašnju bezbjednost identifikovala je tri lica koja su bila aktivna u špijunskoj mreži koja je ranije razbijena. Uhapšeni su optuženi za špijunažu u okviru organizovane grupe, trenutno su po odluci suda u pritvoru - kazao je danas poljskim medijima Žarin.

Ukupno je sa tri najnovija hapšenja otkriveno 12 članova grupe, stranaca o kojima poljske vlasti govore samo kao o državljanima zemalja istočno od Poljske, a poljski mediji su nezvanično saznali da je riječ o Bjelorusima i Ukrajincima.

- Ta lica su bila aktivna u grupi kojom su upravljale ruske obavještajne službe. Imali su određene zadatke, tipično obavještajne ali i u oblasti propagande. To je čitava mreža ljudi koji su imali zadatak da prikupljaju informacije o trasama i transportima oružja iz pomoći Ukrajini- rekao je Žarin.

Ministar unutrašnjih poslova i administracije Marijuš Kaminjski sredinom marta je, kada je saopštio da je mreža razbijena, a devet stranaca uhapšeno, rekao da su, između ostalog, pratili željeznički saobraćaj na prugama i transporte oružja u Ukrajinu.

- Zaplijenjene su kamere, elektronsku opremu i GPS koje su htjeli da postave na vozove sa isporukama za Ukrajinu. Grupa je imala zadatak da djeluje i propagandom i remeti odnose sa Ukrajinom i zemljama članicama NATO - rekao je Kaminjski.

Juče su poljske vlasti saopštile da je prije nedjelju dana uhapšen ruski špijun u Gdanjsku na sjeveru Poljske koji je priznao da je prikupljao obaveštajne podatke o infrastrukturi u sjevernim vojvodstvima Poljske na Baltičkom moru.

Uhapšeni muškarac priznao je da je špijunirao u korist Rusije najmanje od januara ove godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 19:57