/ илустрација
15/05/2021 u 13:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Скопљу пресуде за лажне пасоше: Робијаће и због докумената "шкаљараца"

Судија Оља Ристова је првостепене пресуде саопштила након што је пет, од 11 оптужених признало кривицу, од којих су неки рекли да жале, а дио од њих и да није био свјестан шта ради

Кривични суд у Скопљу изрекао је четири казне затвора и једну условну петорици оптужених за издавање македонских пасоша са лажним идентитетом, који су на првом рочишту признали кривицу. Како пише портал Н1, посредник у продаји тих пасоша Раиф Мифтари је осуђен на двије године и три мјесеца затвора за подстицање, троје службеника управног одјељења МУП који су издавали пасоше су осуђени на двије године и седам мјесецу, двије године и три мјесеца и двије године затвора, а један на шест мјесеци, условно на двије године. У такозваној афери „Мафија” из тамошње опозиционе странке је прије полицијске акције објелодањено да је из „апаратуре” МУП-а омогућено издавање исправа са лажним идентитетом криминалцима „високе мафијашке структуре”, попут наводног вође "шкаљарског" клана Јована Вукотића и неких његових сарадника, од којих је један Стефан Ђукић.

- Судија Оља Ристова је првостепене пресуде саопштила након што је пет, од 11 оптужених признало кривицу, од којих су неки рекли да жале, а дио од њих и да није био свјестан шта ради. Поред затворских казни, осуђеним службеницима МУП је и изречена забрана обављања професије у наредних десет година- преноси наведени портал.

У судском поступку названом „Двојник“ за издавање 215 пасожа са лажним идентитетом страним држављанима и једном македонском, међу којима су биле и особе са међународних потјерница и вође нарко кланова, оптужено је укупно 11 особа. Како наводе, још једна од оптужених полицијских службеница из пасошког одјељења, која није дошла на рочиште због болести, преко адвоката је најавила да ће признати крвицу, док се преосталих петоро изјаснило невиним и њима ће суђење бити настављено у петак.

Америка истражује спорне пасоше

Регионална канцеларија за безбједност и истраге у амбасади САД у Скопљу и Интерпол спроводе истрагу о откривању мреже запослених у МУП-у Сјеверне Македоније који су издавали македонске пасоше особама из свијета подземља. Како је пренијела „Слободна Европа”, та информација потврђена је у МУП-у Сјеверне Македоније. Поводом овог случаја, огласила се и амбасада САД у Скопљу, писао је недавно дневни лист Дан. Из америчке амбасаде су навели да блиско сарађују са органима Сјеверне Македоније.

Овај скандал изазвао је пажњу политичке јавности у Скопљу, па је тако опозиција објавила имена једног броја лица која су добила сјеверномакедонске пасоше. То су, према објави тамошње опозиције турски држављанин Седат Пекер, албански Флорјан Мусај, црногорски држављани Стефан Ђукић и Јован Вукотић, те Валид Иса Хмаис, за кога тврде да је главни сарадник италијанске мафије, и живи у Бразилу. Наводно, ова лица су добила македонске пасоше од 2017. године. Демантовали су ове наводе.

Максимална казна запрећена оптуженима у случају „Двојник“ је три године затвора. Оптужни предлог је поднесен 14. априла, а оптужени се терете да су пасоше са лажним идентитеом издавали од јуна 2017. до краја 2020. године. Процена полиције је да су криминалци пасош плаћали и до 20.000 еура.

Како је недавно пренио дневни лист, према информацијама београдских "Новости", у великоj акциjи оперативаца Министарства унутрашњих послова Сjеверне Македониjе ухапшена група полициjских службеника коjи су били дио ланца фалсификатора путних исправа и личних докумената, коjима су снабдjевани и неки од мафиjашких „босова” у региону. Акција је услиједила, како је објављено, послије вишемјесечне истраге и документовања криминалног дјеловања групе. Истрага је вођена од стране МУП-а Сјеверне Македоније у координацији са Канцеларијом за истраге амбасаде САД у Скопљу и Интерполом.

Из опозиционе VMRO-DPMNE Христијана Мицкоског у понедјељак је брифингом за новинаре „проваљена” афера, што је из владајућег SDSM-a лидера и премијера Зорана Заева, и из МУП-а, оцијењено као својеврсна саботажа полицијске акције, у „покушају сузбијања успјеха МУП-а и међународних органа и стратешких партнера”.

– Очекујемо официјалне информације надлежних институција које треба да покажу да ли Христијан Мицкоски сарађује са криминалцима – истичу из SDSM-a. С друге стране, из VMRO-DPMNE пак је саопштено да су премијер Зоран Заев и министар унутрашњих послова Оливер Спасовски омогућили балканским нарко-босовима да добију македонске пасоше и докумене.

Ж.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:33