/ фото: Лазар Ружић
20/08/2021 u 22:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Словенији почиње вакцинација трећом дозом

Словеначка влада данас је саопштила да су за 24 сата потврђене 333 заразе уз 13,4 одсто позитивних налаза

Пандемија вируса корона у Словенији се силовито шири, у понедјељак се отварају двије болнице за Covid пацијенте, а влада је одлучила да ускоро започне с давањем треће тзв. "booster" дозе вакцине, изјавио је министар здравства Јанез Поклукар, преноси портал РТЦГ.

Словеначка влада данас је саопштила да су за 24 сата потврђене 333 заразе уз 13,4 одсто позитивних налаза, док преминулих пацијената није било.

- Епидемија се силовито шири, брину нас пројекције о томе што ће се догађати на јесен, а стање у болницама се погоршава- рекао је Поклукар.

Он је додао да су у болницама 54 Covid пацијента, од којих је 12 на интензивној њези. Поклукар је навео да ће у понедјељак поново бити отворене двије болнице за Covid пацијенте - болница у Цељу и Клиника за плућне болести Голник.

Он је потврдио да је Влада донијела одлуку да се ускоро почне с давањем треће "booster", дозе вакцине, прво онима са слабим имунолошким системом, а касније ће трећу дозу моћи добити и поједине осјетљиве и рањиве групе, запослени у домовима за старије и здравству, те педагошки радници.

Према његовим ријечима, због заразније варијанте вируса корона током јесени ће готово свако ко није вакцинисан доћи у контакт с вирусом у новом великом таласу, што је велик ризик за здравствени систем.

- Бојимо се да ће нам невакцинисани до крајње мјере попунити капацитете интензивних одјељења и да ћемо опет морати уводити непопуларне мјере како бисмо задржали контролу у болницама- упозорио је министар здравства Словеније.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:18