Предсјендик Ердоган / - ФОТО: РТРС
22/01/2022 u 22:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

У Турској ухапшена новинарка јер је увриједила Ердогана

Мердан Јанардаг, главни уредник канала Теле 1, на којем је Кабас коментарисала предсједников кабинет, оштро је осудио њено хапшење

Турски суд је познатој новинарки Седеф Кабас у суботу одредио притвор, док чека суђење под оптужбом да је увриједила турског предсједника Реџепа Ердогана и тиме прекршила закон, према ком су до сада процесуиране десетине хиљада људи, објавио је турски ЦНН.

Полиција је привела Кабас око два сата након поноћи и прво је одвела до главне полицијске станице у Истанбулу, а затим је премјестила у градску судницу, гдје јој је суд одредио званично хапшење, рекао је телевизијски водитељ.

Наводна увреда односи се на коментар у вези са кабинетом предсједника, који је Кабас изговорила на противрежимском телевизијском каналу и на свом Твитер налогу, због чега су је осудили неки владини званичници.

 - Част кабинета предсједника је част наше земље. Осуђујем вулгарне увреде усмјерене против нашег предсједника и његовог кабинета“, написао је на Твитеру директор за комуникације у турској влади Фахретин Алтун.

Мердан Јанардаг, главни уредник канала Теле 1, на којем је Кабас коментарисала предсједников кабинет, оштро је осудио њено хапшење.

 - Њено привођење током ноћи, у два сата ујутро, због коментара је неприхватљиво -  написао је он на Твитеру и додао да је ријеч о “покушају застрашивања новинара, медија и друштва”.

Закон о вријеђању предсједника предвиђа затворску казну у трајању од једне до четири године.

Прошлог октобра, Европски суд за људска права је позвао Турску да промијени закон, након што је оцијенио да би задржавање особа на темељу тог закона значило кршење слободе изражавања.

Хиљаде људи је оптужено и осуђено због вријеђања Ердогана у протеклих седам година откако је премијерску фотељу замијенио предсједничком.

Више од 30.000 истрага покренуто је 2020. године због сличних оптужби, отворено је 7.790 случајева, од којих је 3.325 завршило осудом, према подацима турског министарства правосуђа, што су нешто нижи бројеви од оних из 2019.

Откако је Ердоган 2014. године постао предсједник, 160.169 истрага је започето због вријеђања предсједника, отворено 35.507 случајева, а 12.881 је завршило пресудом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 05:41