zgrada banka svajcarska banka / - FOTO: UNSPLASH
21/03/2023 u 02:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UBS preuzima Credit Suisse za oko tri milijarde eura

Ugovor uključuje 100 milijardi švajcarskih franaka, odnosno 101 milijardu eura pomoći za likvidnost za UBS i Credit Suisse od švajcarske centralne banke

Švajcarska banka UBS Group preuzeće konkurentsku Credit Suisse za tri milijarde švicarskih franaka, odnosn 3,04 milijarde eura, objavile su kompanije u nedelju.

Prema uslovima dioničarskog ugovora, dioničari Credit Suisse-a dobiće jednu dionicu UBS-a za svakih 22,48 dionica Credit Suisse-a koje drže u ukupnom iznosu od tri milijarde CHF, prenosi SEEbiz.

Ugovor uključuje 100 milijardi švajcarskih franaka, odnosno 101 milijardu eura pomoći za likvidnost za UBS i Credit Suisse od švajcarske centralne banke.

 - Kako bi omogućila UBS-u da preuzme Credit Suisse, savezna vlada daje garanciju za gubitak od najviše devet milijardi CHF za jasno definisani dio portfelja- saopštila je vlada.

Švajcarski regulator FINMA rekao je da postoji rizik da bi Credit Suisse mogla postati nelikvidna, čak i ako je ostala solventna, te da je potrebno da vlasti preduzmu mjere.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:18