/ Ilustracija - FOTO: MINISTARTSVO ODBRANE
30/05/2023 u 21:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Udvostručiće vatrogasnu aero-flotu zbog rizika od šumskih požara

Iz EU je saopšteno da će ove godine u pripravnosti biti 24 aviona i četiri helikoptera iz deset zemalja članica EU, a pored toga 11 članica Unije će poslati oko 450 vatrogasaca koji će biti stacionirani u Francuskoj, Grčkoj i Portugaliji

Evropska unija (EU) ovog ljeta udvostručiće vazdušnu vatrogasnu flotu zbog izazova poput sve češćih šumskih požara izazvanih klimatskim promjenama.

“U posljednjih nekoliko godina bili smo suočeni sa do sada najvećim izazovima. Katastrofe se događaju sve češće i sa većim intenzitetom”, rekao je evropski komesar za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič.

On je to rekao u osvrtu na šumske požare u područjima koja ranije nijesu bila među ugroženim oblastima i o poplavama u Belgiji, Njemačkoj i Italiji, prenosi Rojters.

Iz EU je saopšteno da će ove godine u pripravnosti biti 24 aviona i četiri helikoptera iz deset zemalja članica EU, a pored toga 11 članica Unije će poslati oko 450 vatrogasaca koji će biti stacionirani u Francuskoj, Grčkoj i Portugaliji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:52