Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
03/02/2023 u 21:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uhapšene 42 osobe: U EU otkrivena šifrovana aplikacija za razmjenu poruka

Istražitelji su sproveli racije u Belgiji, Njemačkoj i Holandiji poslije više od dvije godine istrage, koja je počela u septembru 2020. i dovela do zatvaranja tajnog sistema za razmjenu poruka Exlu Messenger

Policije u nekoliko zemalja Evropske unije otkrile su šifrovanu aplikaciju za razmjenu poruka koju koriste kriminalne bande, saopštila je večeras holandska policija i dodala da su 42 osobe uhapšene i da su otkrivene laboratorije za proizvodnju droge, ljekova, novca i oružja.

Istražitelji su sproveli racije u Belgiji, Njemačkoj i Holandiji poslije više od dvije godine istrage, koja je počela u septembru 2020. i dovela do zatvaranja tajnog sistema za razmjenu poruka Exlu Messenger.

Holandska policija je navela da su istražitelji ušli u podatke tih šifrovanih poruka koje koriste kriminalci i na taj način su mogli da čitaju njihove poruke u posljednjih nekoliko mjeseci.

U toj istrazi su učestvovale policije iz Francuske, Italije i Švedske, kao i Evropska policijska služba (Evropol) i Evropska agencija za pravosudnu saradnju - Evrodžast (Eurojust).

Policajci su pronašli dvije laboratorije za drogu, postrojenje za preradu kokaina, kao i nekoliko kilograma droge, četiri miliona eura u gotovini, luksuzne predmete i oružje.

Aplikaciju Exlu Messenger je koristilo oko 3.000 ljudi, od kojih je oko 750 govorilo holandski. Ta aplikacija je bila instalirana na pametnim telefonima i koštala je 800 eura za šest mjeseci.

"Ta aplikacija je bila namijenjena za razmjenu poruka, fotografija, glasovnih poruka, onlajn ćaskanje i video zapise", navela je holandska policija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. mart 2023 10:18