/ фото ЕУРОПОЛ
20/09/2021 u 16:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ухапшено 106 особа: За годину дана украли 10 милиона еура

Ова велика криминална мрежа била је врло добро организована и укључивала је различита специјализована подручја и улоге

Шпанска национална полиција, уз подршку италијанске националне полиције, Еуропола и Еуројуста, разбила је организовану криминалну групу повезану са италијанском мафијом која се бави интернетским преварама, прањем новца, трговином дрогом и имовинским криминалом.

Осумњичени су преварили стотине жртава и само прошлогодишња илегална добит се процјењује на око 10 милиона еура.

- Ухапшено је 106 особа, углавном у Шпанији, а неки у Италији. Извршено је 16 претреса кућа, а 118 банковних рачуна је замрзнуто. Заплијењено је много електорнских уређаја, 224 кредитне картице, СИМ картице и терминали на продајним мјестима, плантажа марихуане и опрема за њен узгој и дистрибуцију- саопштено је из ЕУРОПОЛА.

Ова велика криминална мрежа била је врло добро организована у пирамидалну структуру, која је укључивала различита специјализована подручја и улоге.

- Међу члановима криминалне групе били су рачунарски стручњаци, који су креирали phishing домене и извршили сајбер превару; регрутери и организатори прикупљања новца; и стручњаци за прање новца, укључујући стручњаке за криптовалуте. Већина осумњичених чланова су италијански држављани, од којих неки имају везе са мафијашким организацијама- речено је из ЕУРОПОЛА.

Смјештени на Тенерифима (Канарска острва, Шпанија), осумњичени су преварили своје жртве, углавном италијанске држављане, тако да шаљу велике суме на банковне рачуне које контролише криминална мрежа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:31