ѕито, ѕито / - (Фото: EPA-EFE/VASSIL DONEV)
18/08/2023 u 19:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ukrajina i Rumunija potpisale sporazum o jačanju izvoza žita

Sporazum je potpisan prilikom posjete ukrajinskog premijera Denisa Šmihala Bukureštu tokom koje je razgovarao sa svojim rumunskim kolegom Marselom Čolakuom

Ukrajina i Rumunija potpisale su danas sporazum prema kojem će zajednički raditi na povećanju izvoza ukrajinskog žita preko Rumunije nakon što je Moskva raskinula sporazum o bezbjednom transportu ove robe prekog Crnog mora.

Sporazum je potpisan prilikom posjete ukrajinskog premijera Denisa Šmihala Bukureštu tokom koje je razgovarao sa svojim rumunskim kolegom Marselom Čolakuom.

Šmihal i Čolaku su razmatrali načine za povećanje izvoza žita iz ratom razorene Ukrajine i unapređenje infrastrukture za transport preko rijeka, željeznice, puteva, mora, uključujući i granične prelaze.

Ekonomija Ukrajine u velikoj mjeri zavisi od poljoprivrede, a njeno žito je ključno za svjetske zalihe pšenice, ječma i suncokretovog ulja.

Čolaku je na konferenciji za novinare poslije sastanka izrazio nadu da preko Rumunije može da se transportuje više od 60 odsto ukrajinskog žita namijenjenog izvozu.

On je takođe ukazao na "ambiciozan" cilj da se udvostruči transport ukrajinskog žita kroz Rumuniju, a taj cilj je ustanovljen prošle nedjelje na sastanka u rumunskom gradu Galacu na Dunavu kojem su prisustvovali zapadni i ukrajinski zvaničnici.

Rumunija namjerava da udvostruči protok izvoza ukrajinskog žita sa dva na četiri miliona tona mjesečno, ali Čolaku nije precizirao vremenski okvir u kojem će se to povećanje postići.

Rumunski lider je dodao da će crnomorska luka Konstanca ostati ključni transportni pravac za izlazak ukrajinske robe na međunarodno tržište.

Sulinski kanal, rukavac rijeke Dunav na ušću u Crno more, takođe će igrati ulogu.

Bilateralni sastanak se održava dok Rusija uništava ukrajinska skladišta žita i lučke objekte duž rijeke Dunav.

Ukrajina se sve više oslanjala na te dunavske luke nakon što je Moskva raskinula sporazum o bezbjednom transportu njenog žita kroz Crno more.

Ukrajina je jedan od najvećih izvoznika žita na svijetu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 16:45