/ - FOTO TWITTER
18/02/2022 u 18:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Украјина: Опет експлозије, пријављено 60 кршења примирја

Руски сепаратисти су најавили изненадну евакуацију из самопроглашених независних региона у источној Украјини, док Запад сматра да Москва планира да оправда инвазију сусједа

У источној Украјини десиле су се нове експлозије, а украјинска војска и проруски сепаратисти једни друге оптужују за употребу тешког наоружања.  Агенција Франс прес је навела да поновно избијање насиља на истоку Украјине подстиче и даље страх од руског напада на Украјину.

Какако јављају агенције, руски сепаратисти су најавили изненадну евакуацију из самопроглашених независних региона у источној Украјини, док Запад сматра да Москва планира да оправда инвазију сусједа.

Према најавама проруских лидера из Доњецка и Луганска Русија је одобрила прихват оних који напуштају истолене регионе, а предност ће имати жене, старији и дјеца. 

У мјесту Станица Лугањска, на истоку Украјине под контролом украјинских снага безбједности, данас су се чули звуци гранатирања, јавила је француска агенција Франс прес.

На том подручју је јуче била размјена ватре у којој је оштећено неколико кућа и један вртић. Тај дио дјелимично нема електричну енергију. Украјинске снаге пријавиле су 60 кршења примирја, а проруски побуњеници 27. Обје стране нису навеле да ли је било жртава или повријеђених.

Посматрачи Организације за европску безбједност и сарадњу саопштили су да је значајно порасло насиље у источној Украјини на подручју Доњецка са 189 кршења примирја током четвртка. 

Украјина је позвала међународну заједницу да осуди провокације Русије у источним украјинским областима које држе сепаратисти, наводећи да ће Москва само додатно ескалирати ситуацију ако то не учини.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:51