/ - PHOTO BY SELİM ARDA ERYILMAZ ON UNSPLASH
03/04/2023 u 20:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ukrajina produžila ugovor o uvozu gasa sa slovačkim operaterom

Eustream je obezbijedio povećanu količinu u skladu sa sporazumom postignutim u februaru 2022. o privremenom povećanju kapaciteta izvoza gasa u Ukrajinu, preko interkonekcije u Budincu

 Ukrajinski državni operater za tranzit gasa (GTSO) i slovački operater Eustrom, dogovorili su se da produže do 30. septembra ugovor o ruti za uvoz gasa od 42 miliona kubnih metara dnevno za Ukrajinu, saopštio je danas GTSO.

Eustream je obezbijedio povećanu količinu u skladu sa sporazumom postignutim u februaru 2022. o privremenom povećanju kapaciteta izvoza gasa u Ukrajinu, preko interkonekcije u Budincu, prenose Nezavisne. 

Kada je riječ o političkim odnosima dvije zemlje, Slovačka je dosljedno podržavala Ukrajinu, dok je na njenom čelu bila vlada desnog centra koja je pala krajem prošle godine

Stranke koje su do tada činile vlast, prema rezultatima anketa, imaju manju podršku od partije bivšeg premijera Roberta Fica koja se protivi upućivanju veće vojne pomoći Kijevu.

Slovački parlament odobrio je 31. januara skraćenje četvorogodišnjeg mandata za pet mjeseci, pa prevremeni izbori treba da budu održani 30. septembar.

Prema anketi, koja je sprovedena lane u decembru, 39 odsto Slovaka smatra da su NATO i SAD odgovorni za rat u Ukrajini.

Podrška NATO-u u Slovačkoj manja je nego u većini drugih članica tog vojnog saveza, pokazalo je istraživanje Alijanse.

Fico je rekao da su rat započeli "ukrajinski fašisti" 2014. godine i da nema šanse da Ukrajina povrati Krim koji je pripojila Rusija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. septembar 2023 05:29