Ilustracija / - EPA-EFE
09/03/2024 u 22:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ukrajinski prevaranti iznuđivali novac od vojnih obveznika

Policija u Kijevu uhapsila je grupu prevaranata koji su se predstavljali kao zaposleni u vojnim kancelarijama i iznuđivali novac od vojnih obveznika.

- Četvoročlana grupa prevaranata operisala je u Kijevu. Trojica su su se predstavili kao zaposleni u Teritorijalnom regrutnom centru (TCC), a jedan je bio policajac. Oni su prijetili svojim žrtvama fizičkim nasiljem i slali ih na front u zonu borbenih dejstava. Dvojica iz grupe su ranije osuđivani - rekao je izvor iz policije za ukrajinski portal "Strana".

Tokom hapšenja, od osumnjičenih su oduzeti pištolj, sačmarica i četiri hiljade dolara u gotovini.

- Po osnovu ove činjenice pokrenut je krivični postupak za prevaru. Počiniocima prijeti kazna od pet do dvanaest godina zatvora - naveo je izvor.

Ukrajinski portal podsjeća da su prethodno u Odesi dvojica kriminalaca, prerušena u pripadnike Službe bezbjednosti Ukrajine (SBU) iznudili 20 hiljada dolara u sklopu "mobilizacionih isplata‘‘. 

Takođe, dvojica prevaranata u Dnjepru, maskirani u pripadnike antiterorističke jedinice, upadali su u kuće i tražili novac.

Nakon ruskog napada na Ukrajinu 24. februara 2022. godine uveden je režim vanrednog stanja, a predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je ukaz o opštoj mobilizaciji.

Odlazak iz Ukrajine zabranjen je muškarcima starosti 18 do 60 godina tokom perioda vanrednog stanja.

Izbjegavanje služenja vojnog roka za vrijeme mobilizacije podliježe krivičnoj odgovornosti, za šta je zaprijećena kazna do pet godina zatvora.

Poziv se može uručiti na različitim mjestima, kao što su ulice, pumpe i kafići, a ne mora ga nužno dostaviti predstavnik vojnog registra.

Ukrajinski državljani u BiH osuđeni na gotovo sedam godina zatvora zbog krađe oko 1,3 miliona eura

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:35