/ - FOTO: EPA
09/04/2023 u 11:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Umro Benjamin Ferenc posljednji tužilac na Nirnberškim procesima

Bendžamin Ferenc, jedan od glavnih tužilaca na nirnberškim procesima, suđenjima nacističkim zločincima nakon Drugog svjetskog rata, umro je u 104. godini

Ferenc je progonio njemačke zvaničnike optužene za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Među optuženima su bili četvorica komandanata specijalne nacističke policijske formacije SS, koja je ubijala bespomoćne žene, muškarce i djecu u okupiranim područjima istočno od Njemačke.

Ferenc je bio posljednji živi tužilac sa suđenja, prema američkom muzeju posvećenom holokaustu, koji ga je nazvao „predvodnikom potrage za pravdom za žrtve genocida i (s njim) povezanih zločina“, prenosi Hina.

Učestvovao u oslobođenju nekoliko koncentracijskih logora

Umro je u petak u ustanovi za njegu u američkoj saveznoj državi Floridi, objavili su američki mediji, citirajući njegovog sina Dona Ferenca.

Ferenc je rođen 1920. u rumunskoj pokrajini Transilvaniji u porodici ortodoksnih Jevreja, a s roditeljima je emigrirao u Sjedinjene Američke Države kad je bio dijete.

Odrastao je u skromnim uslovima u Njujorku, a kasnije je studirao na Pravnom fakultetu Harvard.

Prije nego je ušao u istoriju kao tužilac, kao američki vojnik je prisustvovao oslobođenju nekoliko koncentracionih logora, čime su otkriveni užasni nacistički zločini.

Nije imao ni 30 godina kada je u njemačkom gradu Nirnbergu vodio postupak protiv nacističkih ratnih zločinaca.

Glavni tužilac u slučaju Ajnsacgrupen

Nakon Drugog svjetskog rata, pobjednički saveznici su krajem novembra 1945. počeli suđenje najvišim zvaničnicima nacističkog režima u gradu Nirnbergu, koji je Adolf Hitler namjeravao učiniti središtem svog Trećeg Rajha.

Hitlerov zamjenik Rudolf Hes i šef njemačkog ratnog vazduhoplovstva Herman Gering bili su među optuženima.

Glavno suđenje je završilo nakon gotovo godinu dana s 12 smrtnih kazni.

Nakon glavnog suđenja održana su takozvana naknadna suđenja u Nirnbergu u razdoblju između 1946. i 1949.

Bilo je 12 takvih suđenja, a Ferenc je bio glavni tužilac u jednom koje se usresredilo na pokretne nacističke eskadrone smrti poznatije kao Ajnsacgrupen.

Dvadeset nacističkih zvaničnika je proglašeno krivim za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i učestvovanje u zločinačkom poduhvatu zbog njihove uloge u ubijanju više od milion ljudi.

Zalagao se za sud u Hagu

Međunarodni sud pravde u Hagu, koji je Ferenc nazivao svojom „bebom“ nakon što se zalagao za njegovo uspostavljanje, izrastao je na temeljima događanja na nirnberškom procesu.

„Naučio sam da rat može inače pristojne ljude pretvoriti u masovne ubice. Sam rat uništava svaki osjećaj za moral, a glorifikuje se vjekovima“, rekao je Ferenc u razgovoru za njemačku agenciju dpa 2020.

Apelovao je na mlađu generaciju da slijedi njegov primjer.

„Moramo štititi prava, minimalna prava svih ljudskih bića da žive u miru i dostojanstvu u svakoj zemlji. To je moj cilj. Ako dijelite (taj) cilj, uradite što god možete“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:48