Ратр у Украјини / - ILUSTRACIJA/- SHUTTERSTOCK
24/03/2023 u 17:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UN: Ruske i ukrajinske snage pogubile nekoliko desetina ratnih zarobljenika

U nekoliko slučajeva, premlaćivanja su bila „čisto osvetnička“, navodi se u izvještaju

UN su objavile da su ukrajinske i ruske snage po kratkom postupku pogubile nekoliko desetina ratnih zarobljenika tokom rata u Ukrajini.

- Duboko smo zabrinuti zbog pogubljenja po kratkom postupku 25 ruskih ratnih zarobljenika i osoba van sukoba, kao i „15 ukrajinskih ratnih zarobljenika, izjavila je šefica misije UN za nadgledanje poštovanja ljudskih prava u Ukrajini, Matilda Bogner.

Po njenim riječima, UN imaju podatke o ukrajinskom pogubljenju Rusa, često odmah posle zarobljavanja na bojnom polju. UN znaju za pet istraga Kijeva o 22 žrtve, ali ne znaju da li je bilo krivičnog gonjenja počinilaca tih zločina, dodala je ona.

S druge strane se zna za pogubljenja 15 ukrajinskih ratnih zarobljenika „ubrzo poslije njihovog zarobljavanja“, i da je 11 egzekucija sprovela ruska paravojna grupa Vagner, a ostala ruske snage.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Kijev i Moskva se međusobno optužuju za maltretiranje zatvorenika, što predstavlja ratni zločin. U izvještaju misije UN za praćenje poštovanja ljudskih prava tvrdi se da su pripadnici ukrajinskih oružanih snaga podvrgavali ruske ratne zarobljenike pretnjama smrću, simulacijama pogubljenja ili prijetnjama seksualnim nasiljem.

U nekoliko slučajeva, premlaćivanja su bila „čisto osvetnička“, navodi se u izvještaju.

Izvještaj takođe osuđuje zlostavljanje koje su pretrpjeli ukrajinski ratni zarobljenici od ruskih snaga, uključujući mučenje, uskraćivanje liječenja koje je ponekad rezultiralo smrću, seksualno nasilje i uskraćivanje pristupa vodi i hrani.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. jun 2023 17:20