vremenska prognoza / - SHUTTERSTOCK
30/01/2024 u 13:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UN: Temperaturni rekord 48,8 °C postignut u kontinentalnoj Evropi

Međunarodni panel naučnika, stručnjaka za atmosferu provjerio je temperaturu registriranu u automatizovanoj meteorološkoj stanici u Sirakuzi, na Siciliji u Italiji, saopštio je WMO, agencija UN-a

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) potvrdila je u utorak kao najvišu temperaturu postignutu na evropskom kontinentu 48,8 stepeni Celzija zabilježenu prije dvije godine na Siciliji, nakon dugog protokola ispitivanja podataka i upotrijebljenih sredstava mjerenja da se osigura naučna vrijednost tog podatka.

Prema navodima WMO-a, rekordno visoka temperatura na Siciliji zabilježena je 11. augusta 2021., kada su temperature bile visoke u većem dijelu Evrope, što je potaklo zabrinutost za klimatske promjene izazvane ljudskom aktivnošću.

- Međunarodni panel naučnika, stručnjaka za atmosferu provjerio je temperaturu registriranu u automatizovanoj meteorološkoj stanici u Sirakuzi, na Siciliji u Italiji - saopštio je WMO, agencija UN-a.

Prethodni temperaturni rekord u Evropi bio je 48 stepeni, registrovan je 19. jula 1977. u Ateni i Elefsini, u Grčkoj.

Taj rekord, koji je priznao WMO, nije nezavisno provjeren, kao što je ovaj novi rekord u Italiji.

WMO provjerava s mnogo detalja podatke kao što su upotrebljeni instrumenti i uslovi u kojima su registrovani ti podaci, prije nego što potvrdi neki rekord, što objašnjava zašto je novi rekord ovjeren tek dvije i po godine kasnije.

- Tako detaljna procjena daje nam sigurnost da su naši svjetski podaci o temperaturi ispravno izmjereni - rekao je reporter za klimatske i meteorološke ekstreme pri WMO-u, američki geograf Randall Ceverny.

On je ukazao da "istraga pokazuje alarmantnu tendenciju ka nastavku bilježenja rekordno visokih temperatura u određenim dijelovima svijeta".

Rezultati istrage koju je proveo panel naučnika objavljeni su u časopisu International Journal of Climatology, podsjeća AFP.

Ceverny je pokrenuo bilježenje ekstremnih meteoroloških fenomena još 2007. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 06:48