Европска унија (илустрација)
02/06/2021 u 16:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Упућен нови нон-пејпер: Глас Западног Балкана мора се чути

Врло прецизно је наведено да Западни Балкан треба бити дио иницијативе Конференција о будућности ЕУ, која је покренута унутар овог блока

Четири државе Вишеградске групе Мађарска, Пољска, Чешка и Словачка, Аустрија упутиле су нови нон-пејпер руководству Европске уније, који се тиче Западног Балкана, Klix.ba. из добро обавијештених дипломатских извора.

Но, овај документ се не бави питањем граница у регији, већ тражи од ЕУ врло важну подршку за цијели регион. Наиме, министри вањских послова пет држава чланица ЕУ траже да се државе и грађани Западног Балкана укључе у званичне разговоре о будућности ЕУ.

Они сматрају да државе ове регије требају имати право и могућност да кажу своје ставове у погледу будућности ЕУ с обзиром на то да имају врло јасну перспективу чланства у унији. Врло прецизно је наведено да Западни Балкан треба бити дио иницијативе Конференција о будућности ЕУ, која је покренута унутар овог блока.

Замјеница предсједавајућег Вијећа министара БиХ и министарка вањских послова БиХ Бисера Турковић потврдила је ову информацију, казавши како је упозната о овом документу који сматра изузетно значајном иницијативом коју треба поздравити.

-Да, званично смо упознати и радује ме овакав приступ. Босна и Херцеговина, као и остале државе регије, има јасну перспективу чланства. Ми смо суштински дио Европе одувијек, сада смо само у процесу достизања напредних европских стандарда у функционирању и јачању државе. Жеља ових пет држава да у разговоре о будућности ЕУ укључе и државе које ће у догледно вријеме постати чланце је важан сигнал да нећемо бити остављени да предуго чекамо напредак ка чланству. Истовремено, то је добро и за ЕУ, која без стабилног и европског Западног Балкана није комплетна- истакла је министарка Турковић.

Према њеним ријечима, БиХ поздравља ову иницијативу и сматра је добродошлим правцем јачања веза и сарадње ЕУ и држава регије на бази међусобног поштовања и заједничке будућности.

Како сазнаје Klix.ba. иницијатива ће бити упућена руководству ЕУ, укључујући и Европску комисију и комесара за проширење Оливера Вархељија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:16