/ - SHUTTERSTOCK
18/04/2022 u 10:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Урсула фон дер Лајен: Банкрот Русије је само питање времена

Она је, у интервјуу за њемачки лист Билд, рекла да санкције продиру све дубље у руску економију сваке седмице и да је извоз у Русију пао 70 одсто

 Банкрот Русије је само питање времена, а овим ратом руски предсједник Владимир Путин уништава и сопствену државу и будућност њеног народа, саопштила је предсједница Европске комисије (ЕК), Урсула  фон дер Лајен.

Она је, у интервјуу за њемачки лист Билд, рекла да санкције продиру све дубље у руску економију сваке седмице и да је извоз у Русију пао 70 одсто.

- Лиценцу је због недостатка резервних дијелова и ажурирања софтвера изгубило 700 руских авиона. Стотине великих компанија и хиљаде експерата окрећу леђа тој земљи. Према садашњим прогнозама бруто домаћи производ у Русији ће пасти 11 одсто- рекла је Вон дер Леyен.

На питање о припреми за увођење шестог пакета санкција Русији, она је казала да ЕУ наставља да посматра банкарски сектор, посебно Сбербанку, која сама чини 37 одсто руског банкарског сектора, али да, наравно, постоје енергетски проблеми.

На констатацију да државе ЕУ сваког дана плаћају Русији 450 милиона еура само за испоруке нафте, Вон дер Лајен је навела да је примарни циљ смањити Путину приходе.

- Али нафтом се тргује на глобалном нивоу. Оно што не би требало да се деси јесте да Путин наплаћује још више цијене на другим тржиштима. Зато тренутно развијамо паметне механизме како би нафта могла да буде укључена у сљедећи корак санкција- навела је она.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:20