/ FOTO: Arhiva
06/11/2023 u 13:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uskoro na aukciji jedan od najmisterioznijih i najljepših dijamanata na svijetu

Gemološki događaj godine je samo pojavljivanje Blu Rojal dijamanta u javnosti, jer je pola vijeka bio skriven u sefu misterioznih vlasnika

Aukcijska kuća Kristi najavljuje istorijsku aukciju u Ženevi za jedan od najljepših, najvećih i najmisterioznijih plavih dijamanata na svijetu.

Gemološki događaj godine je samo pojavljivanje Blu Rojal dijamanta u javnosti, jer je pola vijeka bio skriven u sefu misterioznih vlasnika. Jedan od najređih obojenih dijamanata, prodaje se 7. novembra ove godine i mogao bi da dostigne cijenu od 50 miliona dolara. Isječen je u savršen, kruškoliki oblik, a gemolozi ističu da nema mana. Na prodaju stiže u obliku prstena, prenosi Glorija.

„Ono što Blu Rojal čini tako rijetkim i posebnim je njegova veličina. Sa 17,6 karata, najveći je takve vrste. Boja je prirodno veoma bogata i iznutra besprekorna, najbolja što može biti“, rekao je Raul Kadakia, šef međunarodnog sektora za nakit kuće Kristi, dodajući da je to „pravo čudo prirode“.

Mnogi bi željeli da saznaju ko je vlasnik koji se odriče ovog čuda za „malu“ sumu, ali Kristi se ponosi svojom diskrecijom. Kako god bilo, plavi dijamanti od preko 10 karata rijetko se pojavljuju na aukcijama, otkriva blog eagleandpearl, specijalizovan za nakit od istorijskog značaja.

Jedan od njih je i prelijepi dijamant „Bulgari Laguna Blu“ od 10,95 karata, koji je ove godine krasio holivudsku glumicu Prijanku Čopru Džonas na događaju Met Gala, prodat je ubrzo nakon modnog događaja za 25 miliona dolara.

Prije devet godina, kuća nakita Hari Vinston, Inc. kupila je plavi dijamant od 13,22 karata u Ženevi, na aukciji veličanstvenih dragulja u Kristiju. Tajanstvenom vlasniku platili su 23,8 miliona dolara i sada jedan vrijedan ukras nosi ime te kuće.

Najveći plavi dijamant Openhajmer Blu od 14,62 karata prodat je 2016. godine na aukciji u Ženevi za 57,5 ​​miliona dolara, ali bi Blu Rojal mogao da dostigne rekordnu cijenu.

Za kolekcionare sa nešto „plićim“ džepom, Kristi će ponuditi bisernu ogrlicu koju je nosila filmska i modna ikona Odri Hepbern u posljednjoj sceni filma „Praznik u Rimu“ iz 1953. godine, na specijalnoj onlajn aukciji koja traje od 3. do 16. novembra.

„Naša cijena je od 20.000 do 30.000 dolara, to je razumna suma“, tvrdi Raul Kadakia. Na aukciji će se naći i ručni sat Roleks koji je nosio Marlon Brando u filmu „Apokalipsa sada“ iz 1979. godine, na čijoj poleđini se nalazi njegov ugravirani potpis. To je uradio kako bi izbjegao da se sat slučajno zamijeni tokom snimanja, tako da je Rolek jedinstven, prenosi Slobodna Dalmacija.

„To je zaista jedan od najprepoznatljivijih komada memorabilija koji se ikada pojavio na aukciji“, saopštio je Kristi.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:53